Počela duhovna priprava za blagdan sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

Uz zvuke Gradske glazbe Trsat blagoslovljena je ispred riječke prvostolnice zastava sv. Vida čime je u petak 12. lipnja počela trodnevna duhovna priprava za blagdan zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Misno slavlje u katedrali predvodio je p. Vatroslav Halambek, a liturgijsko pjevanje animirao katedralni zbor Cantores Sancti Viti.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je Božji govor ljubavi glasniji od svih govora političara te da je ljudsko srce mjesto intimnog jedinstva, izvor osjećaja i vrelo ljubavi. Isus je ljubio kao nitko na zemlji i njegova ljubav bila je nježna i osjećajna. Bila je prožeta osjećajem milosrđa prema svim siromasima. Njegovo srce bilo je prijateljsko prema svima, pa i prema Judi koji ga je izdao i Jeruzalemu koji ga je odbacio, kazao je p. Halambek.

Zaključujući propovijed vjernike je pozvao da otvore svoje srce za sve patnje i radosti. Podsjetio je na one koji su bili spremni umrijeti za istinu, o čemu je nedavno govorio i papa Franjo u Sarajevu.

Prvi dan duhovne priprave na osobit način bio je posvećen mladima Riječke nadbiskupije koji su na kraju euharistijskog slavlja obnovili posvetu Presvetom Srcu Isusovu, temeljenu na izvornom tekstu posvete hrvatskoj mladeži iz 1900. godine.

Drugi dan trodnevne duhovne priprave, subota 13. lipnja, posvećen je obiteljima koje će sudjelovati na misi u 18 sati, dok će u nedjelju 14. lipnja I. Večernju molitvu u 18 sati predvoditi riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić nakon koje će u 19 sati biti predstavljena knjiga nadbiskupa Devčića: “Grad u naručju sv. Vida”.

Skip to content