Počela 13. Obiteljska škola Riječke metropolije
Kategorija:
Vijesti

web-obiteljska2U petak 16. listopada u Hotelu Omorika u Dramlju otvorena je 13. Obiteljska škola Riječke metropolije koja se ove godine održava na temu: „Majčinstvo i očinstvo u obitelji“. Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.
Govoreći o redovnoj Sinodi biskupa koja se održava na temu obitelji, istaknuo je da Crkva samu sebe propituje i da se bavi važnim pitanjima o obitelji i braku. Također, Crkva se bavi i pitanjima onih koji nisu uspjeli u braku. Problem rastavljenih jako je prisutan u današnjem vremenu i trebamo se posvetiti i onima koji ne žive više u kršćanskom braku. Gospodin ni od koga ne diže ruke, pa ne smijemo ni mi, kazao je nadbiskup. “Ovakvi susreti prigoda su za učvršćivanje vaših brakova, a to ovisi o tome koliko se obitelji i bračni parovi nadahnjuju Isusom Kristom i njegovom nesebičnom ljubavlju. Budemo li svaki dan dozivali Isusa u svoj život, sigurno će i brakovi biti stabilniji.”

web-obiteljska1Važno je Isusa uvesti u svoju kuću i brak, kazao je nadbiskup dodajući da je potrebno dopustiti Bogu da bude član obitelji. “Zahvaljujte Gospodinu za djecu koja su najveći Božji dar. To znaju najbolje oni koji ne mogu imati djecu. Taj dar zalijevajte molitvom i dobrim primjerom. Također, važno je moliti jedni za druge i zahvaljivati Bogu za bračnog druga.”
U nastavku .je podsjetio na Godinu obitelji koja je nastavljena u Riječkoj nadbiskupiji i koja će biti oplemenjena s Godinom milosrđa koja će na razini opće Crkve biti otvorena 8. prosinca o.g. Istaknuo je da je obitelj najmilosnije mjesto za življenje ljubavi te da ako u braku nema praštanja i milosrđa, ne može se napredovati. Podsjetio je na poruku Svetoga Oca o važnosti pokore kazavši kako je važno dobro se ispovjediti kako bismo mogli s drugima biti pomireni.
Bračne parove je potaknuo da boravak u Obiteljskoj školi iskoriste za novi početak, te da u budućnosti od svih obaveza ne zaborave jedni na druge, a najvažnije – da u svom životu ne zaborave molitvu, nedjeljnu misu i trenutke sabranosti.
Program Škole predstavili su: voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić, asistentica voditelja Ureda Vedrana Blašković te djelatnica Ureda, bračni i obiteljski savjetodavac Željka Frković. Svrha Obiteljske škole je poučavati, izgrađivati, podržavati i povezivati obitelji u njihovim nastojanjima, željama i htijenju da rade na poboljšanju života i vjere sebe samih, društva i župe, poručili su organizatori, Odbor za obitelj Riječke metropolije. O ovogodišnjoj temi govorit će vlč. Josip Bošnjaković, psiholog i svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Organizatori su istaknuli kako je cilj Škole posvijestiti društvo da su majka i otac najvažnije osobe za izgradnju zrele osobnosti. Dosadašnja iskustva pokazala su zainteresiranost obitelji za sudjelovanje i nisu to nužno vjerničke obitelji, nego je riječ o ljudima svih vjeroispovijesti, poručili su. Cjelokupan rad s bračnim parovima odvija se pod stručnim vodstvom, kao i rad s djecom kojih je ove godine više od devedeset. Program 13. Obiteljske škole Riječke metropolije bit će zaključen u nedjelju 18. listopada svečanim misnim slavljem kojega će predvoditi mons. Valter Župan.

Skip to content