Održana 13. Obiteljska škola Riječke metropolije

webobitelj2Od petka 16. do nedjelje 18. listopada u Hotelu Omorika u Dramlju održana je 13. Obiteljska škola Riječke metropolije na temu: „Majčinstvo i očinstvo u obitelji“. Pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Govoreći o redovnoj Sinodi biskupa koja se održava na temu obitelji, istaknuo je da Crkva samu sebe propituje i da se bavi važnim pitanjima o obitelji i braku. Također, Crkva se bavi i pitanjima onih koji nisu uspjeli u braku. Problem rastavljenih jako je prisutan u današnjem vremenu i trebamo se posvetiti i onima koji ne žive više u kršćanskom braku. Gospodin ni od koga ne diže ruke, pa ne smijemo ni mi, kazao je nadbiskup. “Ovakvi susreti prigoda su za učvršćivanje vaših brakova, a to ovisi o tome koliko se obitelji i bračni parovi nadahnjuju Isusom Kristom i njegovom nesebičnom ljubavlju. Budemo li svaki dan dozivali Isusa u svoj život, sigurno će i brakovi biti stabilniji.”

Važno je Isusa uvesti u svoju kuću i brak, kazao je nadbiskup dodajući da je potrebno dopustiti Bogu da bude član obitelji. “Zahvaljujte Gospodinu za djecu koja su najveći Božji dar. To znaju najbolje oni koji ne mogu imati djecu. Taj dar zalijevajte molitvom i dobrim primjerom. Također, važno je moliti jedni za druge i zahvaljivati Bogu za bračnog druga.” U nastavku je podsjetio na Godinu obitelji koja je nastavljena u Riječkoj nadbiskupiji i koja će biti oplemenjena s Godinom milosrđa koja će na razini opće Crkve biti otvorena 8. prosinca o.g. Istaknuo je da je obitelj najmilosnije mjesto za življenje ljubavi te da ako u braku nema praštanja i milosrđa, ne može se napredovati. Podsjetio je na poruku Svetoga Oca o važnosti pokore kazavši kako je važno dobro se ispovjediti kako bismo mogli s drugima biti pomireni. Bračne parove je potaknuo da boravak u Obiteljskoj školi iskoriste za novi početak, te da u budućnosti od svih obaveza ne zaborave jedni na druge, a najvažnije – da u svom životu ne zaborave molitvu, nedjeljnu misu i trenutke sabranosti.

O ovogodišnjoj temi govorio je vlč. Josip Bošnjaković, psiholog i svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Istaknuo je važnost ovakvih Škola u kojima se obiteljima pruža mogućnost rada na međusobnim odnosima. Između ostaloga kazao je kako je čin sklapanja braka znak zrelosti osobe koja u tom braku još mora sazrijevati. Govoreći o europskoj kulturi u kojoj se brakovi sve kasnije sklapaju, kao razlog je naveo da ljudi stavljaju krive naglaske na preduvjete za brak. Želimo sve osigurati, imati kontrolu nad financijama i onda se možemo upustiti u brak. Takvo razmišljanje je zapreka braku. Zbog toga se javlja kriza razumijevanja braka kao i otpor, jer ulaskom u brak čovjek mora biti spreman na žrtve i ovisnost o drugome, istaknuo je predavač. Stoga je podržao održavanje Obiteljskih škola koje bračnim parovima pružaju vrijeme da porade na svome odnosu, međusobnom podržavanju i povezivanju obitelji u njihovim nastojanjima, željama i htijenju da rade na poboljšanju života i vjere sebe samih.

web-obitelj1Škola je zaključena misnim slavljem kojega je u nedjelju 18. listopada predvodio krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Osvrčući se na sve teži položaj obitelji u europskom društvu, istaknuo je da upravo o obiteljima ovisi hoće li društvo opstati. Ne bojte se biti ono što jeste – vjernici! Molite, jer u molitvi je snaga, poručio je mons. Župan. Kao primjer snage molitve naveo je sv. Maksimilijana Kolbea koji je u najtežim trenucima svoga života snagu crpio iz molitve krunice. Zaključujući propovijed istaknuo je da su Obiteljske škole izvor znanja i informiranosti. Budite apostoli ove Škole kako bi u budućnosti imale što više sudionika, poručio je krčki biskup u miru.

Organizator, Odbor za obitelj Riječke metropolije, okupio je na ovogodišnjoj Školi 51 obitelj.  Sudioncii su bili iz svih biskupija Riječke metropolije, a cjelokupan rad s bračnim parovima odvijao se pod stručnim vodstvom, kao i rad s djecom kojih je ove godine bilo 135. Iskustva polaznika su pozitivna i većina obitelji redovno dolaze na Obiteljske škole, poput obitelji Srdoč.  „Nakon desetak godina sudjelovanja na obiteljskim školama, uvijek se vratimo obogaćen iskustvom života drugih obitelji, suradnjom s Božjom milosti s kojom se podnose sve životne teškoće i radosti. Naša djeca također sklapaju prijateljstva s ostalom djecom, a u radionicama se i oni uče komunikaciji i obrađuju teme kao i mi roditelji. Nakon obiteljske škole s djecom razgovaramo o svemu što smo zajedno doživjeli! Preporučujem i drugim obiteljima!“. Organizaciju pohvaljuje i obitelj Ivošević kojoj je ovo šesto sudjelovanje na Obiteljskoj školi.. „Obiteljska škola nam je veliki poticaj u vjeri. Vijesti koje nas okružuju, situacija oko nas je takva kakva je, ali ovdje napunimo baterije.  Vidimo da s mnogim obiteljima, dijelimo iste vrijednosti…  i tako do novog susreta.“

Skip to content