Održan simpozij posvećen mons. Adamu Muchtinu
Kategorija:
Vijesti

web-muchtin-prvaU Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u petak 2. listopada održan je znanstveni simpozij: „Msgr. Adam Muctin (1908.-1994.), svećenik, umjetnik, graditelj“. Simpozij su organizirali Riječka nadbiskupija i Teologija u Rijeci – područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Skup je pozdravio i otvorio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić koji je istaknuo da je mons. Muctin biti tihi radnik u vinogradu Gospodnjem kojemu je bilo važno vršiti svećeničku zadaću. Udario je temelje duhovne obnove Podvežice i bio je čovjek koji je djelovao i radio. Na tome mu moramo svi biti zahvalni, kazao je nadbiskup.

Mons. Muchtin zadužio je ne samo župu sv. Terezije od Djeteta Isusa, nego i sv. Jurja na Trsatu ali i ondašnju Riječko-senjsku nadbiskupiju, kazao je aktualni župnik podvežičke župe vlč. Ivan Šarić. Dodao je kako simpozij ima i međunarodni karakter te kao prvog predavača pozvao dr. sc. Luboslava Hromjaka iz Slovačke. On je okupljene upoznao s korijenima mons. Muctina te društvenim i crkvenim okolnostima u Slovačkoj na prijelazu 19. u 20. st.

Moderator ali i predavač na simpoziju, doc. dr. sc. marko Medved istaknuo je kako je Muchtinovo životno poslanje bilo izgradnja crkve na Podvežici 1940. godine. Idejni nacrt za crkvu nastao je po Muchtinovoj zamisli. Župa je započela djelovati 1942. godine, a župnikom je imenovan Adam Muchtin. U nastavku je  govorio o glavnim crtama Muchtinova života, te njegovom djelovanju kao svećenika Senjsko-modruške biskupije od 1931., kapelana bolnice na Sušaku, duhovnika Križarskog bratstva, graditelja crkve sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici,. Bio je prvi župnik te župe, predavač na Visokoj bogoslovskoj školi u Rijeci, a od 1971. župnik župe sv. Jurja na Trsatu. Preminuo je 1994.

Biskup gospićko-senjski Mile Bogović govorio je o crkvenoj situaciji na Trsatu i Sušaku u razdoblju između dva svjetska rata, a dr. sc. Milan Šimunović o Muchtinovom pastoralnom radu na Podvežici te o njegovom djelovanju kao predavača crkvene umjetnosti na Bogosloviji u Rijeci. Mons. Šimunović svojevremeno je bio suradnik mons. Muchtinu te je podijelio iskustva suradnje s čovjekom koji, prema njegovim riječima, nije bio samo ‘graditelj’, nego čovjek koji je volio župu, narod te njegovao personalizirani pastoral. Bio je profesor, pisac, prevoditelj, čovjek koji je sve pratio, a osobito II. vatikanski sabor s čijim učenjima je želio uskladiti svoje stavove, poručio je mons. Šumunović. Također, istaknuo kako bi se trebala tiskati skripta Adama Muchtina kao poticaj današnjim generacijama mladih bogoslova i svećenika, ali i laika koji projektiraju sakralne objekte, kako bi posvetili više pozornosti umjetnosti i graditeljstvu jer su, kao i župnici, odgovorni pri inoviranju ili gradnji sakralnih objekata. „Od posebne je važnosti, što mnogima nedostaje, kako uskladiti crkveni prostor za koncilsku liturgiju, na crti jednostavnosti, kako ne bi prevladala ‘duhovna plitkost, koju nam mogu nametati i neki suvremeni umjetnici (i projektanti) koji nemaju smisla za ‘sakralni prostor’.“ Zaključujući izlaganje poručio je da je Adam Muchtin bio samozatajan čovjek, ali velik duhom i umom, a kao svećenik i vjerom. Preporučio je knjižicu aktualnog župnika vlč. Šarića: „Adam Muchtin umjetnik malog puta“, dodajući kako bi uz taj naslov dodao: ‘ustrajnog hoda što se pretvara u dugu stazu’.

S. mr. sc. Veronika Popić govorila je o odnosu Adama Muchtina s redovnicama, posebice milosrdnicama. Prof. dr. sc. Milan Špehar upoznao je okupljene s duhovnim likom ovog svećenika, stavivši posebice naglasak na duhovnost sv. Terezije od Djeteta Isusa. O ljudskom i moralnom profilu msgr. Adama Muchtina izlagala je dr. sc. Mirjana Pinezić, stavivši naglasak osobito na njegove kreposti. Doc. dr. sc. Franjo Velčić predstavio je spisateljsku aktivnost mons. Muctina i list Istinu. Theodor De Canziani, prof., poprativši izlaganje brojim fotografijama iz vremena podizanja crkve, govorio je o arhitekturi crkve sv. Terezije koju je koncipirao i izgradio mons. Muchtin, a njegov umjetnički talent predstavila je mag. Theol. Tihana Gržanić koja je tom prigodom istaknula kako je mons. Muctin, osim podvežičke crkve, autor više drugih umjetničkih djela u Rijeci i okolici.

Na skupu je istaknuto kako je veliki dio predavanja nastao na osnovu najnovijih istraživanja te da je ovo bilo njihovo prvo predstavljanje javnosti. Također, nadbiskup Devčić zahvalio je župniku vlč. Šariću i župljanima župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na neumornom zalaganju u očuvanju sjećanja na lik i djelo mons. Adama Muchtina.

Skip to content