Obitelj je najsigurniji oslonac svakom čovjeku
Kategorija:
Vijesti

Svečanim misnim slavljem i blagoslovom bračnih parova u nedjelju 8. veljače u svetištu Majke Božje Trsatske proslavljen je Dan braka. Predvoditelj slavlja bio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Nadbiskup je na početku istaknuo važnost pripreme za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 19. travnja održati na Trsatu. Priprema je bitna kako bi se obitelji zamislile i propitale što u njihovom životu nije dobro i nije po Bogu, a zatim to uklonile i postale obitelji na sliku Presvetog Trojstva.

Podsjetio je kako je Bog stvorio čovjeka i ženu za ljubav i da budu obitelj. „Obitelj je Božji naum i toga moramo biti svjesni. Trebamo se pitati koliko se taj Božji naum ispunjava u našim obiteljima. Koliko je sebedarja i u kojoj mjeri su članovi obitelji međusobno povezani?“ U nastavku je istaknuo kako obitelji nisu samodostatne, nego trebaju biti misionarske. One svijetu moraju donositi Božju ljubav, nadu i dobrotu. Trebamo biti svjesni značenja obitelji koje se temelje na braku. U naravi ljudskoj je potreba za ‘vezivanjem’ i svaki čovjek želi biti prihvaćen i ljubljen. Zato Crkva ističe važnost nerazrješivosti braka i svaki brak koji propada je tragedija za tu obitelj, ali i društvo.

Obitelj je najsigurniji oslonac svakom čovjeku, rekao je nadbiskup u nastavku. Podsjetio je na teške situacije kada su obitelji u Domovinskom ratu ostajale bez domova i bez svega, ali zahvaljujući svojoj solidarnosti i ljubavi, prebrodile su sve poteškoće. Obitelj nam je uvijek znak i poziv na sigurnost i nijedna ustanova to ne može nadomjestiti. Ona je mjesto gdje se rađaju i odgajaju zdravi ljudi, a brak blagoslovljen sakramentom ženidbe je siguran brak jer u njega ulazi Isus, rekao je nadbiskup.

Dodao je da Krist želi da svaki član obitelji ustane i stane na svoje noge. Tako i nama poručuje kako se trebamo ponašati u svojim obiteljima. Ne smijemo biti ravnodušni, ne samo prema članovima obitelji, nego i prema našim susjedima i ljudima koji nas okružuju. Pozvani smo naviještati evanđelje riječima i djelima. Svatko od nas krštenjem je prihvatio taj poziv i dužni smo donijeti i svjedočiti Krista gdje god možemo. Ako mi nećemo, tko će? – rekao je nadbiskup Devčić.

Na kraju je pozvao vjernike da iz Svetišta kući odnesu – molitvu. Neka onaj tko ujutro prvi ustane Bogu uputi prvu molitvu za svoju obitelj, poručio je. Na kraju je blagoslovio bračne parove te zahvalio trsatskim franjevcima na gostoprimstvu. Podsjetio je kako je Danom braka zaključen 1. obiteljski tjedan u Riječkoj nadbiskupiji kojega je organizirao nadbiskupijski Ured za obitelj kao pripremu za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Prigodnu riječ uputio je gvardijan Svetišta fra Antun Jesenović istaknuvši kako trebamo poticati obitelji na zajedništvo, osobito sada u Godini obitelji.

Dan braka okupio je u trsatskoj bazilici bračne parove iz svih župa Riječke nadbiskupije. „Za moju obitelj i mene ovaj tjedan je mnogo značio, u kojem smo se osnažili za sve prepreke u našim životima. Danas su se zbog brzog načina življenja i drugih okolnosti promijenili postupci roditelja prema djeci. Dijete treba pažnju, razumijevanje, strpljenje i vođenje roditelja, kako kroz život tako i kroz vjeru. Obitelj bez vjere, bez ljubavi i razumijevanja svih članova umire, a zbog emocionalno snažne povezanosti djeteta s njezinim članovima obitelj ima najutjecajnije odgojno djelovanje na dijete koja nijedna institucija ne može zamijeniti.  Stoga moramo svi raditi na sebi i djeci davati primjer, kao što je i poruka ovog tjedna bila, da istinski posvećujući i svojim osobnim primjerom življenja svjedočimo radost evanđelja, te da budemo kao obitelj istinski znak nade i budućnosti Crkve i društva u svijetu“, rekao je Elvir Malkoč koji je na Trsat došao sa suprugom Rosannom i  kćerima Sarom i Klarom.

Skip to content