Obilježen blagdan „Klečanja“
Kategorija:
Vijesti

U maloj župi sv. Ivana Krstitelja u Zlobinu, u Bkaraskom dekanatu 9. kolovoza cjelodnevnim euharistijskim klanjenjem i misom obilježen je tzv. blagdan „Klečanja“.

Toga dana 1897 .godine tijekom jutarnjeg misnog slavlja grom je udario u crkvu, ubio jednog mještanina, mnoge je ranio, a nastala je i velika materijalna šteta. Stoga Zlobinjari svake godine, počevši od 1898., slave svoj poseban župni blagdan nazvan „Klečanje“. Mole za stradale, već pokojne sudionike i mole Boga da se takvo što više nikada ne ponovi.

I ove godine obilježili su ga dostojno sa svojim župnikom vlč. Miroslavom Perglom. Tijekom misnog slavlja pročitan je tekst o tom događaju kojeg je detaljno zabilježio tadašnji zlobinski župnik pop Ivan Gržalj.

Nakon misnog slavlja u Domu kulture, povodom blagdana „Klečanja“ otvorena je izložba „Zlobinska idila“ autora fotografa Milorada Sirotića, rodom iz Zlobima. Slike prikazuju detalje mjesta, crkve, crkvenih zvona… od kojih su neke u knjizi „ Priče iz zlobinske starine“ koja je izdana povodom 170. godišnjice župe, autora Radovana Tadeja. U glazbenom dijelu sudjelovala je mlada kantautorica Lucija Rajnović iz Praputnjaka.

Gordana Fumić

Skip to content