Novakinje prvi puta posjetile Kuću službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić
Kategorija:
Vijesti

Povjerenstvo za početnu redovničku formaciju  – Škola za novakinje sa sjedištem u Zagrebu, organiziralo je u utorak 26. svibnja studijski dan  za kandidatice, postulantice i novakinje te odgajateljice redovničkih Zajednica u Rijeku s ciljem upoznavanja duhovnog i kulturnog blaga mjesne Crkve. S obzirom da se radi o autohtonoj redovničkoj Družbi niknuloj na hrvatskom tlu,  posjetile su Kuću utemeljenja Družbe Presvetog Srca Isusova na Pomeriju gdje su se upoznale sa životom i djelovanjem utemeljiteljice Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić.

Sve ih je na početku pozdravila vrhovna poglavarica Družbe s. Nives Stubičar  poručivši im da bez obzira iz koje Družbe dolaze, budu zahvalne Bogu i uvijek imaju na umu da su ‘odabrane’. Ljude ljubite Kristovim srcem i bez obzira kojoj Družbi pripadale, budite istinske članice svoje Zajednice, poručila je s. Stubičar.

Sa životom i djelovanjem utemeljiteljice Družbe službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić okupljene kandidatice, postulantice, novakinje te njihove odgajateljice upoznala je postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić. S obzirom da je ovo prvi posjet novakinja kući utemeljiteljice Družbe, postulatorica kauze im je na početku iznijela povijesni prikaz vremena u kojemu je Marija Krucifiksa Kozulić osnovala Družbu i djelovala skrbeći se za djecu i mladež. Družba je utemeljena 1899., a postupak za proglašenje blaženom pokrenut je prošle godine, kazala je s. Dobroslava. Sestre su kroz povijest prolazile turbulentna vremena, bile proganjane, no unatoč tome nikada nisu odustale od svog apostolata i djelovanja u Rijeci.

Osim skrbi o djeci i mladeži, utemeljiteljica Družbe zalagala se za školovanje djevojaka jer je obrazovanje u njeno vrijeme bilo rezervirano samo za djecu imućnih obitelji. Svoje ‘ljubljene djevojke’, kako ih je Službenica Božja Majka Marija zvala, slala je na školovanje u europske centre obrazovanja, a djelovanje nije ograničavala na Rijeku, nego i na Risiku na otoku Krku, Trst i druge krajeve, kazala je s. Dobroslava.

Zaključujući izlaganje djevojkama je zaželjela da po uzoru na Riječku majku ostvare svoje poslanje i da na kraju mogu reći da nose radost u srcu. Voditeljica Povjerenstva za početnu redovničku formaciju s.  Marina Kosina, karmelićanka iz zajednice Božanskog Srca Isusova zahvalila je vrhovnoj poglavarici i postulatorici kauze na domaćinstvu i programu kojega su pripremile gošćama.

U okviru studijskog dana kandidatice, postulantice, novakinje te njihove odgajateljice posjetile su i svetište Majke Božje Trsatske i katedralu sv. Vidu, ali i poslale poruku redovničkog zajedništva onih koje koračaju prema istom cilju. 

Skip to content