Nema svečane liturgije bez ministranata, ali i bez svih skupina vjernika
Kategorija:
Vijesti

User comments

U Delnicama je u ponedjeljak 21. rujna održana sjednica svećenika Delničkog dekanata na kojoj je sudjelovao riječki nadbiskup i metropolit mons. dr.  Ivan Devčić, u pratnji svog tajnika vlč. Josipa Tomića te predstavnika Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije vlč. Marijana Benkovića.

Nakon  molitve Trećeg časa i uvodnog pozdrava dekana Delničkog dekanata preč. Stanislava Kovačića, riječki nadbiskup se osvrnuo na nastavak Godine obitelji u čijem znaku će i ova pastoralna godina biti u Riječkoj nadbiskupiji. Godina obitelji i Godina milosrđa se nadopunjuju jer izostanak milosrdne ljubavi u obitelji ugrožava obitelj, kazao je pozvavši se ujedno na Himan ljubavi sv. Pavla te poslanicu Kološanima 3, 12 – 21.

U nastavku je pozvao svećenika da na temelju pastoralnog plana i programa Riječke nadbiskupije svaki župnik pripremi materijale, sazove župno pastoralno vijeće i izradi pastoralni plan pojedine župe. Isti plan po donošenju potrebno je dostaviti u Ordinarijat na uvid. Također, pozvao ih je na izlaz ‘na periferije’, na što snažno poziva papa Franjo, u vidu posjeta obiteljima, otvorene komunikacije s vjernicima, rada s mladima, kao i pojedinim skupinama mladih (ministranti, prvopričesnici, krizmanici). Istaknuo je da nema svečane liturgije bez ministranata, ali i bez prisustva svih skupina vjernika na njoj.

Uz navedeno, nadbiskup Devčić je prezentirao da će, na temelju sjednice dekana koja je prethodno održana u Rijeci, nekoliko puta kroz godinu biti upućena pisma obiteljima. Tim pismima vjernicima će se predstaviti Godina obitelji, objasniti im smisao blagoslova obitelji u božićnom vremenu, obratiti im se početkom korizme, Uskrsa itd. Prvo prigodno pismo bi išlo uz blagdan Svih Svetih gdje bi se pojasnio smisao kršćanskog sprovoda, rekao je nadbiskup. „Kod sprovoda je problem umiranja bez sakramenata, a potom i organiziranje istih u vidu izvanjskih formalnih čina bez vjerskog sadržaja. Tako se primjerice na pogrebima koji su kršćanski obred koriste pjesme neliturgijskog sadržaja bez ikakve poruke npr. vjere u uskrsnuće i sl.“

U nastavku je istaknuo potrebu veće zauzetosti župnika u angažmanu oko školskog vjeronauka, interakcije škole i župe, te suradnje s roditeljima. Ponovio je svoje riječi iz propovijedi na Katehetskom danu o potrebi stvaranja kruga vjeroučenika koji su više zainteresirani za vjeronaučne sadržaje, te da župnici s njima rade više, kao što je Isus s Dvanestoricom. Naravno, za to je potrebno ono što se govori potvrđivati svojim primjerenim svećeničkim životom i ne birokratizirati Crkvu jer je vrijeme birokracije prošlo. Župnik u svako vrijeme, a ne samo u uredovno, treba biti na raspolaganju župljanima, inače se lako pretvara u birokrata, istaknuo je nadbiskup.

Također, nadbiskup je najavio kako će Godine milosrđa na razini Riječke nadbiskupije biti  otvorena prigodnim obredom u katedrali sv. Vida. Na kraju susreta okupljenim svećenicima detalje pastoralnog plana i programa predstavio je vlč. Marijan Benković, a skup je zaključen zajedničkim druženjem i objedom.

Skip to content