Ne dopustite da vam itko iščupa Isusa iz srca!
Kategorija:
Vijesti

U subotu 29. ožujka više stotina vjernika, predvođeni riječkim nadbiskupom mons. dr. Ivanom Devčićem, sudjelovalo je na XI. riječkom planinarskom križnom putu koji je na osobit način bio posvećen obitelji. Organizatorima ove oživljene drevne pobožnosti, Akademsko katoličkom društvu “Jeronim”, Zdrugu katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i Uredu za mlade Riječke nadbiskupije, priključio se nadbiskupijski Ured za obitelj.

Tekstove postaja križnoga puta čitale su obitelji i zajednice mladih. Razmatralo se o temama s kojima se susreću današnje obitelji: od odluka za sklapanje braka, osnivanja bračne i obiteljske zajednice, do problema s kojima se suočavaju. Stoga je ovaj križni put bio i svojevrsna priprema za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 19. travnja o.g. održati u svetištu Majke Božje Trsatske, poručili su organizatori.

Tradicionalno, nadbiskup Devčić predvodio je molitvu u katedrali sv. Vida, a zatim prvi ponio križ i poveo vjernike prema prvoj postaji na riječkoj Kalvariji. Nakon Kalvarije, hodočasnici su se popeli na Kozalu, potom na sv. Katarinu gdje su ih s okrijepom dočekali župljani župe sv. Luke prevođeni župnikom mons. Nikolom Imbrišakom. Prigodan duhovni nagovor, prije nastavka križnoga puta, ispred kapelice sv. Katarine pripremio je fra Tomislav Faletar, magistar novaka u franjevačkom samostanu na Trsatu.

Hodočasnici su se zatim preko Pulca popeli do Velog vrha gdje ih je ispred kapelice Majke Božje od utjehe dočekao mons. Gabrijel Bratina, nekadašnji župnik župe na Donjoj Drenovi. Tom prigodom nekoliko obitelji posvjedočile su svoju vjeru, a nadbiskup Devčić uputio im je prigodne riječi ohrabrenja. Istaknuo je kako su obitelji danas u krizi i nerijetko mnogi mladi bez odgovornosti ulaze u brak. Stoga je zajedništvo i vjera garancija rasta u duhovnosti, ali i jačanju bračnog saveza.

XI. riječki planinarski križni put zaključen je svečanim misnim slavljem u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Devčić u zajedništvu s rektorom Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” mons. Sanjinom Francetićem, ravnateljem Caritasa i Svećeničkog doma u Rijeci mons. Nikolom Uravićem, župnikom župe na Donjoj Drenovi vlč. Nikicom Jurićem i okupljenim svećenicima. U prigodnoj propovijedi istaknuo da je Isus umro da bismo mi živjeli. Takvih primjera možemo susreti i danas, poput majki koje se žrtvuju za svoju djecu ili hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu nesebično dali život za našu slobodu.

Naše sebedarje odraz je ljubavi našeg Gospodina i bez solidarnosti nema sreće, rekao je nadbiskup u nastavku. “Isus nas je svojom smrću povezao. On je umro da bi postao pomiritelj, da bi nas raširenih ruku na križu sve zagrlio i poručio nam da smo braća.” U nastavku je istaknuo da čovjek koji je u srcu nemiran i razdijeljen, ne može širiti mir oko sebe. Isus je umro da bi nas pomirio, a da bismo mi to mogli, trebamo se najprije pomiriti s Bogom. Bogu moramo dopustiti da nas promijeni, da nam očisti srce i da drugi o nama mogu reći: “Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati.” (Mt 5,9), rekao je nadbiskup.

Velikom broju mladih poručio je da dopuste Kristu da bude dio njihovog života. Ne dopustite da vam itko iščupa Isusa iz srca! Isus je rekao da ‘..nema veće ljubavi od ove: život svoj dati za prijatelje’ (Iv 15,13). On je to za nas i učinio. Po završetku misnog slavlja zahvalio je organizatorima XI. riječkog planinarskog križnog puta, te Nadbiskupijskom zboru mladih koji je animirao liturgijsko pjevanje.

Riječi zahvale nadbiskupu Devčiću, župniku župe Blažene Djevice Marije Karmelske vlč. Juriću, trsatskim novacima, fra Tomislavu Faletaru, mons. Nikoli Imbrišaku i svim okupljenim svećenicima, bogoslovima, hodočasnicima i časnim sestrama, ispred organizatora uputio je predsjednik Akademsko katoličkog društva “Jeronim” Antonio Šarin. Po završetku misnoga slavlja hodočasnicima su okrijepu pripremile sestre Presvetog Srca Isusova na Donjoj Drenovi.

Skip to content