Naši svećenici na IV. pastoralno-katehetskom kolokviju u Zagrebu
Kategorija:
Vijesti

 U organizaciji Vijeća za kler, Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju i Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu u utorak 3. ožujka započeo je IV. pastoralno–katehetski kolokvij za svećenike. Tema dvodnevnoga kolokvija bila je “Pastoral braka i obitelji s posebnim osvrtom na pastoral zaručništva”. Uz gotovo 150 svećenika iz svih (nad)biskupija sudjelovali su i naši svećenici Riječke nadbiskupije kao predstavnici dekanata i po službi.

Prvo predavanje s temom “Evanđelje obitelji. Temeljna polazišta Izvanredne opće sinode biskupa (2014.)” održao je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Posebna vrijednost ovoga predavanja je u tome što je kardinal Bozanić bio aktivni sudionik Izvanredne sinode o obitelji koja je u listopadu protekle godine održana u Vatikanu.  Uvodno je istaknuo kako “Crkva braku i obitelji posvećuje dva sinodska zasjedanja, jer u vremenu u kojem živimo sveprisutna društvena i duhovna kriza postaje pastoralni izazov i potiče Crkvu da se u svom evangelizacijskom poslanju okrene obitelji, toj živoj jezgri društva i crkvene zajednice. U tom okruženju i takvim okolnostima prijeko je potrebno promicati evanđelje obitelji”. Ističući izazove s kojima se u suvremenom svijetu na području pastorala obitelji susreće Crkva, kardinal je istaknuo potrebu pastoralnog “obraćenja”.  Trebamo početi drugačije pastoralno gledati, drugačije pastoralno pristupati različitim životnim situacijama ljudi, biti u prvom redu oni koji su svjesni, kako ističe i papa Franjo, da su putovi Božjega milosrđa u svim okolnostima života. Dakle, trebamo početi od sebe, drugačije pastoralno vrednovanje, drukčiji pastoralni pristup i to je čini mi se najveća novost netom završene Treće izvanredne sinode biskupa, zaključio je kardinal Bozanić.

Zatim predavanje : „Zaručništvo kao trajni izazov za novu evangelizaciju” održao je mr. don Roko Glasnović. Smještajući temu u pastoralno područje govora o braku i obitelji, predavač je dao osvrt na aktualnosti govora o braku i obitelji. Dotaknuo se i teologije braka i obitelji i pozivu na ljubav. Središnji dio predavanja bio je usredotočen na samo zaručništvo. Priprava za brak ostvaruje se kao postupni i trajni proces i ima tri etape: daljnju, bližu i neposrednu pripravu, a zaručništvo se smješta u bližu rekao je mr. Glasnović..

Dr. Danijel Crnić održao je predavanje “Predbračni tečajevi – Crkva i zaručnici u razgovoru o ljubavi”. Govoreći o zaručnicima u potrazi za religioznošću, dr. Crnić je istaknuo da “ukoliko to traženje nije vođeno pastoralom mladih te pastoralom zaručnika lako se i brzo može pretvoriti u razlomljeno pronalaženje segmenata religioznog unutar iskustva svakodnevice s opasnošću privatizacije i funkcionalizacije ionako već subjektivizirane religiozne matrice”. Osvrnuo se i na zaručnike u njihovu poimanju braka i obitelji, Crkve te njihove seksualnosti. Predavač je dao i osvrt na povijest zaručničkih priprava u Hrvatskoj te predstavio kanadski i bostonski model priprave za brak koji bi mogli poslužiti kao uzor za stvaranje svehrvatskog modela priprave zaručnika za brak i obitelj.  Nedvojbeno je da je evangelizacija zaručnika za Crkvu neodgodiva zadaća i istodobno nezaobilazni izazov. Priprava za brak i obitelj mora se prirodno naslanjati na prethodni dobar pastoral mladih, a susljedno na kvalitetne programe i ponude posliježenidbenog pastorala. Radi se o izgrađivanju ljudskih stavova. Nužan nam je pastoral braka i obitelji kao imperativ vremena zaključio je dr. Crnić.

Rad prvoga dana Pastoralno-katehetskog kolokvija nastavljen je radom u skupinama s temama “Modeli i iskustva u pripravi za brak” i “Pastoral zaručnika na župnoj razini”. Jednu od radionica vodili su voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić sa djelatnicama Ureda Željkom Frković i Vedranom Blašković. Dan zaključen svetom misom koju je predvodio i nadahnuto propovijedao nadbiskup Puljić, predsjednik HBK-a.

Drugoga dana IV. pastoralno-katehetskog kolokvija glavno predavanje je održao prof.dr. Milan Šimunović na temu: “Izgradnja župne zajednice po obnovi obiteljske zajednice”.Dok govorimo o obitelji prenositeljici života i vjere treba voditi računa o pojavama koje ju sve više rastaču, a na što su još prije 20-tak godina upozoravali i najviši crkveni autoriteti, rekao je uvodno predavač te ukazao na indiferentizam, čak i “zamor i nesposobnost” što se tiče vjerovanja, potom na “diktaturu relativizma” i “duhovnu pustinju”, pa sve do “globalizacije ravnodušnosti prema Bogu”. No, upozorio je kako nije samo na djelu isključivanje Boga, već se sve manje “vjeruje i u čovjeka”, bez “čvrstih točaka” za budućnost. I zato Crkva kroz Izvanrednu sinodu jače posvećuje pozornost slušanju konteksta i izazova vezanih uz obitelj, te podrazumijevanja novih pothvata u smjeru “nove evangelizacije” ili ostvarenja “Evanđelja obitelji”, zaključio je Šimunović.
Osvrčući se upravo na promoviranje “Evanđelja obitelji” predavač je ukazao na potrebu korjenite obnove čitave pastoralne prakse. A otud nužnost obnove formacije prezbitera, đakona, kateheta i ostalih djelatnika kroz veće uključivanje samih obitelji, te u isto vrijeme izbjegavanje otpora promjenama, a to znači napuštanja konformizma, bez straha od novine, s nadom protiv svake nade.

Zatim je održan „okrugli stol na temu života zaručnika, praćenje zaručnika i uloga Crkve i razna nastojanja“. Kolokvij je završio zanimljivim i poučnim svjedočanstvom mladog  para iz Karlovca Željke i Matije Milošić, te radom u skupinama i sintezom biskupa Huzjaka.

Naši svećenici su u pauzama nakon predavanja uspjeli posjetiti i zagrebačku katedralu te su se zadržali u molitvi uz blaženika Alojzija Stepinca. 

Skip to content