Najavljen program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika i blagdana Gospe Lurdske
Kategorija:
Vijesti

U kapucinskom samostanu u Rijeci u četvrtak 5. veljače predstavljen je program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika i proslave blagdana Gospe Lurdske.

Ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije i Svećeničkog doma mons. Nikola Uravić predstavio je ovogodišnju poruku pape Franje za XXIII. svjetski dan bolesnika „Bjeh oči slijepcu, bjeh noge bogalju“ uzetu iz Knjige o Jobu. Mudrost srca u središtu je poruke i ta mudrost nije teoretsko ili apstraktno znanje, nego rezultat zaključivanja, apostrofirao je mons. Uravić riječi Svetoga Oca. Podsjetio je da su mnogi kršćani ‘oči slijepima’ i ‘noge bogaljima’ tako što su bliski bolesnima kojima je potrebna stalna pomoć. Papa nam poručuje da je svaki bolesnik Božja slika te da bolest i patnja pročišćavaju čovjeka. Vrijeme provedeno s bolesnicima je sveto vrijeme i način da se suobličimo s Isusom koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi’, poručio je mons. Uravić. Na kraju je istaknuo da Papa osuđuje lažni stav onih koji govore o kvaliteti života, a smatraju da teško bolesni nisu vrijedni življenja.

Program obilježavanja Svjetskog dana bolesnika počet će u ponedjeljak 9. veljače javnom tribinom u Nadbiskupskom domu u Rijeci na temu poruke Svetoga Oca i primjerima gostiju – predavača iz prakse. Središnja proslava je u srijedu 11. veljače u 12 sata kada će misno slavlje u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić i pod misom potrebitima podijeliti bolesničko pomazanje. Dan ranije, nadbiskup će misu predvoditi u Domu za starije „Kantrida“, a u četvrtak 12. veljače mons. Uravić misu će predstaviti u Psihijatrijskoj bolnici Lopača.

Proslavu blagdana Gospe Lurdske najavio je župnik fra Eugen Pavlek. Trodnevnu pripravu, od nedjelje 8. do srijede 11. veljače predvodit će fra Stanko Dodik. Svaki dan nakon mise, s početkom u 20 sati, organiziran je prigodan program. Mise na blagdan Gospe Lurdske bit će slavljene u 7:30, 10 i 12 sati. Središnje blagdansko misno slavlje u 19 sati predslavit će preč. dr. Franjo Velčić.

Organizatori događaja su: Riječka nadbiskupija, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinska škola u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

 

Skip to content