Najavljen program Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji
Kategorija:
Vijesti

U dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u srijedu 8. travnja najavljen je program Drugog nacionalnog susreta Hrvatskih katoličkih obitelji koji će se u svetištu Majke Božje Trsatske održati u nedjelju 19. travnja pod geslom: „Obitelj – Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“. Program su predstavili: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj  dr. Petar Krešimir Hodžić i voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić.

Nadbiskup Devčić podsjetio je na prvi nacionalni susret 2011. u Zagrebu kada je svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom Hipodromu predvodio papa Benedikt XVI. Tom prigodom izrađena je Zavjetna svijeća koja se čuva u svetištu u Mariji Bistrici, ali je za ovu prigodu donesena u Rijeku. Trenutno se nalazi u katedrali sv. Vida od kuda će svečano biti prenesena 18. travnja na Trsat. Trsatsko svetište sestrinsko je svetište onome u Loretu, kazao je u nastavku govoreći o razlozima zašto je Trsat odabran kao domaćin Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Povezuje ih ista predaja o prijenosu kuće Svete obitelji, a tijekom posjeta pape Ivana Pavla II. svetištu na Trsatu, Sveti Otac je potvrdio svoju pouku da je ono spomen-mjesto Svete obitelji i zaštitničko Svetište hrvatskih kršćanskih obitelji pa s pravom nosi naslov Hrvatski Nazaret.

Poziv za sudjelovanje na susretu upućen je svim hrvatskim biskupima, kao i hrvatskim biskupima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Nadbiskup Devčić izrazio je nadu da će susret biti poticaj Crkvi za jaču afirmaciju pastorala s obiteljima. Obitelj je temelj društva, istaknuo je te upozorio na lošu demografsku sliku i sve češće iseljavanje mladih ali i obitelji iz Hrvatske.

Ovaj susret je od velike važnosti za hrvatski narod, poručio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Valter Župan podsjetivši kako je cilj susreta isticati vrijednosti obitelji, probuditi im nadu, ali i na konkretan način pomoći potrebitima. Zato su se kroz korizmu prikupljali milodari za najsiromašnije obitelji. Ti novčani prilozi bit će predani u prinosu darova i u budućnosti biti darovani najpotrebitijim obiteljima, najavljeno je na konferenciji.

Program Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji počet će u subotu 18. travnja prijenosom Zavjetne svijeće iz riječke prvostolnice na Trsat. U 19 sati iz katedrale će krenuti svečana procesija trsatskim stubama do svetišta Majke Božje Trsatske. Procesiju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak, a svečanu Večernju biskupi ostale tri biskupije Riječke metropolije.

Program u nedjelju 19. travnja počinje u 10 sati i u kojemu će sudjelovati mladi i obitelji svih hrvatskih biskupija. Središnje euharistijsko slavlje u 12 sati predvodit će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, a propovijedat će biskup Valter Župan.

Voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije mons. Ivan Nikolić poručio je kako je osiguran smještaj onim obiteljima koji dolaze s otoka i udaljenih krajeva, te da ukoliko postoje obitelji koje bi htjele sudjelovati na susretu i bio bi im potreban smještaj, a njihove župe nemaju organizirani dolazak, prijavnicu mogu pronaći na službenoj stranici susreta: www.susretobitelji.hr Na istoj stranici nalaze se i sve potrebne informacije o susretu. 

Skip to content