Nadbiskupijska škola za crkvenu glazbu doprinosi kvaliteti župnih zajednica
Kategorija:
Vijesti

web-potvrdnica1U subotu 31. studenog u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održana je svečana podjela Potvrdnica učenicima koji su završili Nadbiskupijsku školu za crkvenu glazbu. Potvrdnice je uručio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, zajedno s voditeljicom Škole mr. Andrejkom Srdoč. U prigodnom glazbenom programu nastupio je Riječki nadbiskupijski zbor.

Nadbiskup je ukazao na važnost liturgijskog pjevanja koje ne smije služiti da bi se pjevači uzdizali, nego da bi se Gospodin slavio. Također, važno je da se svaki pjevač u crkvenom zboru propituje o motivima zašto to radi, a to propitivanje je zadaća i svih članova crkvene zajednice. Cijela liturgija je dijalog i liturgija Drugog vatikanskog koncila ne trpi ‘koncerte’ na misama, upozorio je nadbiskup. Istaknuo je kako u liturgiji nema mjesta pljeskanju, jer liturgija nije kazališna predstava. To pljeskanje dopušteno je samo za događaje koji su izvan liturgije, pojasnio je.

U nastavku je pohvalio rad Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu koja svojim programima odgaja predvoditelje crkvenog pjevanja. Voditeljici je zahvalio na trudu, kao i svim profesorima, polaznicima i suradnicima kazavši kako Škola doprinosi kvaliteti župnih zajednica gdje se primjenjuju usvojena znanja i vještine.

web-potvrdnica2Prigodnu riječ uputila je voditeljica Škole mr. Andrejka Srdoč koja je na početku zahvalila nadbiskupu Devčiću na podršci, te predstavila rad i profesore Škole. Riječ je o jedinoj školi ovoga tipa u Hrvatskoj koja je s radom počela prije sedam godina. Njezini polaznici dolaze i iz drugih biskupija, a ove godine upisalo se oko 50 polaznika, od čega u smjer Voditelja liturgiske glazbe i Orgulja oko 26 polaznika. Novost je Početni glazbeni tečaj za djecu za koji se zainteresiralo oko 22 osobe.Školu je do sada završilo oko 500 osoba koji predavanja slušaju na Teologiji u Rijeci. Ove godine Potvrdnice je dobilo 9 učenika za stupnjeve: I stupanj: za Voditelja liturgijske glazbe i II. stupanj: smjer liturgijski orguljaš.

Skip to content