Nadbiskup u Fužinama blagoslovio obnovljene orgulje
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio je pod misom u subotu 18. travnja obnovljene orgulje u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Fužinama.

Orgulje su za fužinsku crkvu napravljene u Karlovcu krajem 19. stoljeća, a proizveo ih je majstor Dragutin Salat. Građene su specijalno za ovu crkvu i jedne su od triju orgulja nastalih u toj radionici. U fužinsku crkvu postavljene su 1901. godine i zbog svoje iznimne vrijednosti su zaštićeno kulturno dobro. Obnovu orgulja starih više od 120. godina inicirao je 2008. godine tadašnji župnik, pok. mons. Josip Šepić.

Nakon punih sedam godina obnove ponovno su se oglasile na radost cijele fužinske župe, a kako su temeljito renovirane, predstavljaju značajan i pomalo raritetan glazbeni instrument, poručuju iz tvrtke „Heferer“ koja je temeljito obnovila orgulje. Također, osim zvuka, vraćena im je i orginalna boju koju su imale pri izradi.

Obnovu je financiralo Ministarstvo kulture i Općina Fužine u ukupnoj vrijednosti od preko pola milijuna kuna, dok je župa sudjelovala u financiranju radova montaže u crkvi.  

Župnik župe sv. Antuna Padovanskog, vlč. Marko Kopić, zahvalio se Ministarstvu kulture, Općini Fužine, Tomislavu Hefereru iz tvrtke izvođača radova, župljanima, župnom zboru, orguljašu Davoru Juretiću i svim ljudima koji su pomogli u obnovi orgulja.

Ovom prigodom riječki nadbiskup je podijelio sakrament potvrde krizmanicima župe sv. Antuna Padovanskog u Fužinama.

Skip to content