Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Mateja na Viškovu
Kategorija:
Vijesti

web-viskovo1Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pohodio je, u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije, 14. i 15. studenog župu sv. Mateja na Viškovu.

S obzirom na izvanredne obveze, prvog dana jutarnju vizitaciju obavio je delegat nadbiskupa Devčića, vlč. Marijan Benković koji se najprije susreo s prvopričesnicima i njihovim roditeljima. Pohvalio je sustavan katehetski rad u župi koja naglasak stavlja na rad s roditeljima i djecom. Potom se susreo s krizmanicima i njihovim roditeljima koje je podjestio na Godinu milosrđa i poruku pape Franje da se vratimo djelima milosrđa. Svaki krizmanik može izabrati jedno djelo milosrđa i do krizme ga činiti jednom mjesečno, poručio je vlč. Benković. Potom se susreo s mladima i katoličkim skautima kojima je predstavio poruku pape Franje za Svjetski dan mladih u Krakovu. Poručio im je da su mladi pozvani plivati protiv struje, a to će moći ako se budu držali evanđelja i nauka Crkve. Susret je zaključen razgovorom s ministrantima koji se u velikom broju okupljaju u župi.

Nadbiskup Devčić pohodio je župu u popodnevnim satima i najprije se susreo s predstavnicima Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Sa stanjem u župi i aktivnostima nadbiskupa je upoznao župnik mons. Ivan Nikolić u društvu župnog vikara vlč. Josipa Blažotića. Vizitator je izrazio zadovoljstvom trenutnim stanjem kazavši kako je trg pred crkvom dokaz da je crkva središte naselja. Osim toga i sama župa je jedina koja nema problema s demografskom slikom i porastom stanovništva, primijetio je nadbiskup. Potaknuo ih je na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja, te upoznao s planovima gradnje gradnje nove crkve između Kastva i Viškova.

Potom se susreo s molitvenim i drugim zajednicama koje djeluju u župi Viškovo, te svim župljanima čestitao 150. obljetnicu posvete crkve. Tim povodom nazočio je predstavljanju monografije o povijesti župe sv. Mateja koja je u župnoj crkvi predstavljena u večernjim satima.

Posljednjeg dana vizitacije nadbiskup je na misnom slavlju istaknuo kako nams Crkva na kraju crkvene godine potiče na obnovu u nadi da je Krist uvijek s nama. Upravo je to smisao mog pohoda – svjedočenje vjere, nade i ljubavi, kazao je nadbiskup. „To su krijeposti svete vjere kojima nas Crkva uči. U cjelokupnoj povijesti Crkve vaša župa čini dio te povijesti. Upisana je u njoj i povijest naše druge domovine, Bosne i Hercegovine, ali i svih krajeva iz kojih ste došli. To zajedništvo nas obvezuje da ga gradimo i učvršćujemo.“

web-viskovo2Župnik je na kraju zahvalio nadbiskupu na pohodu te kazao kako je lijepo biti župnik na Viškovu, jer su ljudi dobri vjernici, požrtvovani župljani koji rado sudjeluju u mnogim akcijama. Mi ovdje živimo kao jedna velika obitelj, istaknuo je mons. Nikolić. Nadbiskup je vizitaciju zaključio sudjelovanjem na dječjoj misi na kojoj je kršteno jedno dijete.

Skip to content