Nadbiskup Devčić pohodio župu Sv. Križa na Srdočima
Kategorija:
Vijesti

web-srdoci4Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić pohodio je u subotu 24. i nedjelju 25. listopada župu Sv. Križa na Srdočima.

Nakon susreta s članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća te predstavnicima vjerskih pokreta, župnik vlč. Božo Mićanović predstavio je nadbiskupu aktualno stanje u župi. Nadbiskup je zahvalio župniku te naglasio pitanje mladih, osobito mladih obitelji. Kazao je kako mladi moraju imati u svijesti da je crkva njihova kuća. Upozorio je na društvo koje odbacuje kršćanske vrijednosti i ako se u obitelji ne moli, ako se o vjeri ne razgovara, ako roditelji ne daju primjer vjere, djeca će krenuti putem koji nije kršćanski, upozorio je nadbiskup.

Odgovornost je na cijeloj župnoj zajednici, na bližoj i daljnjoj rodbini jer djeca ne znaju Istine vjere, niti im je blizak život po njima. Podsjetio je na izvanrednu i redovnu biskupsku sinodu koju je Sveti Otac posvetio obitelji te da Sveti Otac ističe da je kršćanska obitelj temelj čovječanstva. „Obitelj je mjesto prenošenja vrijednosti. Ona je ‘Crkva u malom’ i ‘kućna Crkva’ koja se temelji na Kristovoj ljubavi. Ljubav muškarca i žene je slika Kristove ljubavi prema nama. Mi postavljamo granice ljubavi, a Isus kaže oprosti 70 puta. Takvi moramo biti prema svakom čovjeku i to živjeti u obitelji.“

srdoci-vizitacija3Župljane župe Srdoči pozvao je da se njihova župna zajednica ne umori u očuvanju braka i obitelji. Naglasio je da mlade treba poticati da skrbe o starim i nemoćnima. Treba vježbati solidarnost i brigu. Djecu treba učiti da cijene starije i nemoćne. „Vrijednosti se mogu prenijeti primjerom života. Prvi su tu pozvani svećenici i roditelji da budu primjer mladima.“

U nastavku je podsjetio na Godinu obitelji koja je produžena do Vidova 2016. te Godinu milosrđa koja će na razini opće Crkve biti otvorena 8. prosinca u Rimu. Istaknuo je važnost milosrđa u obitelji i braku potaknuvši vjernike da kroz Godinu milosrđa intenzivnije primaju sakramente, a obitelji da pristupaju sakramentu ispovijedi. Također, najavio je kako će od Svetog Oca biti poslani svećenici, misionari milosrđa koji će odriješivati od kazni pridržanih Svetoj Stolici.

Istaknuo da Crkva podržava molitvu za život te je potaknuo na uključivanje u svjetsku molitvenu pro-life inicijativu „40 dana za život“ u koju se uključila i Rijeka. Također, nadbiskup je pohvalio rad Zdruga katoličkih skauta koji imaju odred i u župi Srdoči, kazavši kako je riječ o najboljoj organiziranoj zajednici mladih koja se širi Hrvatskom i čije akcije su prepoznatljive. Kao primjere naveo je projekte ljetovanja djece Srebrenice, Gunje, Vukovara itd.

Vizitacija je zaključena svečanim misnim slavljem kojega je predslavio nadbiskup Devčić, a liturgijsko pjevanje animirao župni zbor pod ravnanjem orguljašice Jelene Jukić.

Skip to content