Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Jakova apostola u Opatiji
Kategorija:
Vijesti

opatija-prva-webRiječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije,  pohodio je u subotu 17. i nedjelju 18. listopada župu sv. Jakova apostola u Opatiji.

Nadbiskupa je pozdravio i sa stanjem u župi upoznao župnik p. Ivan Tambolaš. Upozorio je da župa na svom području nema osnovnu školu, već je ista na području župe Volosko. Zbog toga nema vjeroučitelja čime je stvoren problem uspostavljanja boljeg kontakta župe s opatijskom djecom koje je sve manje na opatijskom području. Nadbiskup je zahvalio na pozdravu i prikazu župe i njezina stanja, te istaknuo kako je loša demografska slika, koja je prisutna i u Opatiji, slika hrvatske stvarnosti. Državna ni lokalna vlast nemaju populacijsku politiku što je problem i cijele Europe. Mi kao mali ne možemo činiti velike stvari, ali možemo u svojoj okolini djelovati, istaknuo je nadbiskup.

Mladih nema u crkvama, djecu se odvlači različitim sadržajima, a kako roditelji ne dolaze na mise – djeca nemaju uzore. Situacija je ozbiljna jer Crkva nije svrha sama sebi, rekao je nadbiskup u nastavku. Upozorio je na usamljenost Crkve koja danas nema partnera u društvu koji bi s njom promovirao obitelj i ispravne vrijednosti. Podsjetio je da i papa Franjo stavlja naglasak na brak, obitelj, siromaštvo i pravdu u svijetu, nesrazmjernu raspodjelu bogatstva, pitanje naoružavanja i prodaje oružja.  Svijet treba promatrati, ali i činiti ono što se može u svom obiteljskom krugu, učvršćivati bližnje u vjeri u Boga, istaknuo je nadbiskup.

web-opatija1Osvrčući se na Misijsku nedjelju poručio je da smo svi pozvani biti apostoli te da su misije i u našoj obitelji, na radnom mjestu, među našim bližnjima. Osim toga, potrebno je moliti u obitelji, ali i za obitelji jer upravo iz nesređenih obitelji dolaze problematična djeca. Nije dovoljan vjeroučitelj u školi i župnik u župi, već su najbitniji roditelji. Bog daje dar djece i pitat će račun za odgoj. Sveti Otac naglašava da je budućnost svijeta u obitelji i zato đavao žestoko napada obitelj. Ova situacija danas je Božja poruka nama da moramo biti misionari, svjedoci vjere u svojim obiteljima i društvu, istaknuo je nadbiskup.

U razgovoru su otvorena pitanja nove evangelizacije koja je nužna s iseljeničkom i migracijskom krizom koja je zahvatila Europu. Također, otvoreno je pitanje promicanja bračnih vikenda koji se u Hrvatskoj održavaju već 40. godina, a u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Opatiji takvi susreti održavaju se 4 puta na godinu. Nadbiskup je izrazio nadu da bi takvi susreti mogli oduševiti mlade obitelji te da bi vjernici laici trebali preuzeti inicijativu u svjedočenju tih susreta.

opatija-web-2Susret je zaključen misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Devčić. Nadbiskupa je na početku pozdravila tajnica Župnog pastoralnog vijeća Elvira Štimac, a liturgijsko pjevanje animirao župni zbor s orguljašicom Silvijom Antony. U prigodnoj propovijedi nadbiskup se osvrnuo na proglašenje svetima roditelje sv. Terezije od Djeteta Isusa kazavši kako su oni uzor današnjim obiteljima. Imali su devetero djece, od čega je 4 umrlo, a 5 postalo osobe posvećenog života. Zato je i obitelj, u sebi i prema van mjesto misija. Mi možemo biti svjedoci i misionari u svojim obiteljima. Na kraju je potaknuo sve na molitvu za misije, te Biskupsku sinodu o obitelji koja zasjeda u Rimu.

Skip to content