Nadbiskup Devčić pohodio župu sv. Franje Asiškog na Pehlinu
Kategorija:
Vijesti

pehlin1-webRiječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić pohodio je, u okviru redovnih vizitacija župama Riječke nadbiskupije,  u srijedu 7. i četvrtak 8. listopada župu sv. Franje Asiškog na Pehlinu.

Nadbiskupa je pozdravio i župu predstavio župnik fra Marijan Jelušić, a susretu su nazočili kapelan fra mr. Milan Šokčević, članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća kao i članovi vjerskih pokreta koji se okupljaju u župi. Nadbiskup je zahvalio na pozdravu te primijetio nedovoljnu prisutnost mladih u župi, kao i mlađih obitelji. Stoga je potaknuo vjernike na veću angažiranost u vjerskom odgoju mladih te istaknuo da smo pozvani biti apostoli, dati primjer i moliti da bi vjera ostala živa i pokazala se kroz djela ljubavi.

Govoreći o vremenu u kojemu živimo upozorio je na sveprisutan svjetovni duh koji nas želi udaljiti od Boga i Crkve. Moramo imati ljestvicu vrednota i prenositi je na djecu, poručio je nadbiskup. U nastavku je podsjetio na 25. godina vjeronauka u školi kazavši kako bi sada trebali imati generaciju angažiranih vjernika, no nema ploda. Ne shvaća se značenje sakramenata i moramo moliti Gospodina da nam da pravu riječ za pouku mladima, kazao je nadbiskup.

Danas je pitanje prenošenja vjere ključno, trebalo bi nam biti stalo da naši bližnji budu vjernici. Potreban je odgoj i odgoj u vjeri. To su danas izazovi za Crkvu, rekao je mons. dr. Devčić. Stoga je papa Franjo sazvao Sinodu o obitelji, jer brak kao zajednica muškarca i žene danas je postao upitan. Politika nije sklona obitelji, podržavaju se homoseksualne zajednice i ostali eksperimenti, te tako moderni mentalitet dovodi do pada nataliteta. Kod nas je pitanje zanemarivanja obitelji još bitnije jer znači i opstanak naroda. Zato je Riječka nadbiskupija proglasila Godinu obitelji koja je produžena do Vidova 2016., kazao je nadbiskup. „Moramo nastojati doći do onih van Crkve, onih koji ne dolaze u crkvu. Zato vjernici laici, koji žive u svijetu, trebaju svojim životom svjedočiti vjeru.“

U razgovoru sa župnikom i kapelanom dotaknulo se pitanje angažmana djece u aktivnostima župe i svjedočanstva života vjeroučitelja. Osim toga, istaknuta je nužnost redovnog pohađanja školskog vjeronauka jer je školski vjeronauk prenošenje znanja, a župni uvođenje u život župe. Zato je potrebno zajedništvo, jer sama riječ ‘Ecclesia’ znači skup, zajednica, a ta zajednica brine za svakog vjernika, kazao je nadbiskup. Vjernike je potaknuo na podršku Katoličke škole „Josip Pavlišić“ koja je ove godine u školske klupe primila prvu generaciju prvašića.

pehlin2-webDrugog dana vizitacije, u srijedu 8. listopada nadbiskup je u župnoj crkvi predvodio svečano misno slavlje, dok je liturgijsko pjevanje animirao župni zbor predvođen orguljašicom č.s. Gabrijelom Ikić. Osvrčući se na čitanje Knjige proroka Malahije o potrebi svjedočenja vjere, poručio je da ne smijemo pokleknuti te da nam Bog po svojoj providnosti daje ono što smatra da nam je potrebno. Propovijed je zaključio mislima o Danu nezavisnosti koji se slavi 8. listopada kazavši da zajedništvo, molitva i ustrajnost moraju biti uzor i primjer u radu za napredak hrvatskog naroda u budućnosti. Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je zahvalio župniku za njegov trud i rad koji ulaže skupa s vjernicima u radu za boljitak župe.

Skip to content