Nadbiskup Devčić obilježio 40. godišnjicu svećeničkog ređenja
Kategorija:
Vijesti

Prije četrdeset godina, u ovoj katedrali po rukama  riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića, za svećenike su zaređeni riječki nadbiskup Ivan Devčić i vlč. dr. Marijan Žagar, rekao je u nedjelju 28. lipnja u katedrali sv. Vida rektor katedrale mons. Ivoslav Linić čestitajući predvoditelju misnog slavlja, nadbiskupu Devčiću 40. godišnjicu svećeničkog ređenja.

Dodao je kako je želja riječkog nadbiskupa bila da se spomendan svećeničkog ređenja obilježi skromno te mu poželio da i dalje uz Božju pomoć snažno vodi riječku Crkvu. Nadbiskup je zahvalio na čestitkama dodajući kako su vlč. dr. Žagar i on htjeli biti zaređeni u Rijeci iako su, kao rimski studenti, mogli biti zaređeni u Rimu. Četrdeset godina brzo je prošlo i bilo je prilika da se dobro učini, ali i da se pogriješi. Za dobro treba zahvaljivati, a za greške moliti Boga da bude milostiv, kazao je nadbiskup.

U propovijedi se na osobit način osvrnuo na položaj žene u društvu. Osvrčući se na tekst iz evanđelja o Mateju (Mt 9, 18- 26) u kojemu žena ozdravlja zahvaljujući svojoj vjeri, istaknuo je kako se moramo zapitati koliko je naša vjera jaka. Spasenje dobivamo po vjere i za dar vjere moramo moliti, istaknuo je nadbiskup. Također, Isus je spasio i Jairovu kći (Mk 5, 21-43) s čijom smrću se tadašnje društvo pomirilo. Žene su tada bile diskriminirane, potlačene i isključene, a Krist je bio taj koji ih je došao spasiti. Otuda odgovor zašto su uz Isusa bile tolike žene, jer on im je vratio dostojanstvo i ljudska prava koja su im bila uskraćena, kazao je nadbiskup.

Nije slučajno da su upravo žene jedine ostale ispod križa. Spominje se i ‘ljubljeni učenik’, no on je mogao biti svaki vjernik koji ga je slijedio, rekao je u nastavku. Okupljene je pozvao da se zapitaju o današnjem odnosu prema ženama u društvu i Crkvi. Jesu li ravnopravne s muškarcima ili i dalje obespravljene, istaknuo je riječki nadbiskup.

Zaključujući propovijed pozvao je vjernike da poput žena iz Isusova vremena ne dopuste da ih išta spriječi da dođu do Krista. Mnogi nam se danas podsmjehuju, govore da je život ‘ovdje na zemlji’ te da je vjera nešto staromodno. Isus nam je vjeru usadio jer nas poziva na  život koji nikada ne prestaje, zaključio je nadbiskup Devčić.

Skip to content