Nadbiskup Devčić čestitao Kurban Bajram

web-bajram2Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić posjetio je u četvrtak 24. rujna Islamski centar u Rijeci gdje je svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitao njihov najveći blagdan Kurban Bajram.

Na svečanom domjenku kojemu su nazočili predstavnici vjerskih zajednica te gradske i županijske vlasti, nadbiskup je na osobit način svoju čestitku uputio svim izbjeglicama i migrantima koji ovih dana trpe velike žrtve na svom putu prema boljem životu. Istaknuo je da svi imamo zajedničkog praoca Abrahama/Ibrahima i u njegovoj žrtvi se moramo prepoznavati i izvršavati Božju volju. Obvezni smo živjeti u zajedništvu, uvažavati naše različitosti i biti izaslanici mira u svijetu u kojemu tog mira nedostaje. Ne možemo kao vjernici stajati na strani. U tom smislu želim da se zajedništvo u Republici Hrvatskoj promovira od nas vjerskih predstavnika kako bi naša Domovina bila zajednički dom kojega smo zajedno tijekom Domovinskog rata gradili i branili, a u kojemu ćemo zajedno i u budućnosti živjeti, poručio je nadbiskup.

web-bajram3Okupljenima se ispred Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj obratio zamjenik muftije Mevludin ef. Arslani, istaknuvši da Kurban Bajram donosi tri poruke vjernicima. Prva, s obzirom na zajedničkog praoca Abrahama – zajedništvo. Kao primjer drugim gradovima za ostvarivanje zajedničkog suživota predstavnika monoteističkih religija i međureligijskog dijaloga naveo je grad Rijeku. Druga poruka je ‘svetost života’, poručio je. Danas smo svjedoci koliko se malo vodi računa o ljudskom životu koji je postao jeftina ‘roba’. Svjedoci smo i izbjegličke i humanitarne krize, ali i ponosni što smo državljani zemlje koja je širom otvorila vrata tim izbjeglicama i migrantima. Pokazali smo djelom kako čovjek treba biti na usluzi čovjeku, kazao je Arslani. Kao treću poruku istaknuo je solidarnost, te objasnio tradiciju podjele kurbana. Na kraju je poručio da ukoliko u Hrvatskoj ostane određeni broj migranata i izbjeglica, Islamska zajednica za zadaću ima pomoći tim ljudima u integraciji u hrvatsko društvo i ne dopustiti nikome da utječe na skladan suživot. Hrvatski model rješavanja islamskog pitanja je najbolji model kojega bi trebali preslikati i druge države, poručio je zamjenik zagrebačkog muftije.

Ovim povodom muftiji Arslaniju riječki nadbiskup darovao je knjigu: „Grad u naručju sv. Vida“, a događaj su duhovnom pjesmom – ilahijom animirali članovi zbora Islamske zajednice „Selsebil“ iz Rijeke.

Skip to content