Na Zlobinu blagoslovljen kip Majke Božje Žalosne
Kategorija:
Vijesti

zlobin1Za župljane male župe Zlobin u Bakarskom dekanatu 3. listopad 2015. godine bit će zapamćen po blagoslovu novog kipa Gospe Žalosne koji je postavljen u novoobnovljenu kapelicu Blažene Djevice Marije od Sedam žalosti. Kip i kapelicu blagoslovio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić koji je i predvodio misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Taj subotnji dan, koji je započeo jakom kišom i grmljavinom, promijenio se u sunčan i topao te je procesija s kipom Gospe Žalosne krenula u 16 sati od župnog stana prema kapelici. Kip su nosili predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zlobin i zlobinskog lovačkog društva. Putem se molila krunica i pjevale su se marijanske pjesme.

zlobin2Ovom značajnom događaju nazočili su mnogi Zlobinjari i vjernici iz susjednih župa, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, bakarski dekan vlč. Ivan Friščić, župnik Jelenja vlč. Ivan Milardović, župnik Zlobina vlč.Miroslav Pergl te nadbiskupov tajnik đakon Josip Tomić.

Nadbiskup Devčić u propovijedi se osvrnuo na  sliku iz pročitanog evanđelja:  raspetog Isusa i njegove bespomoćne Majke podno križa koja ga je promatrala. Taj prizor nam doziva u svijest mnoge obitelji u povijesti, pa i ovdje na Zlobinu prije 160 godina kada su mnogi bili u strahu i strijepnji zbog bolesti koja je razarala obitelji. Podsjeća nas i na Domovinski rat, na mnoge majke koje ne znaju gdje su sahranjeni njihovi sinovi. Prizor nam priziva u svijest i tolike majke i obitelji koji bježe iz ratom zahvaćenih područja u potrazi za mirom i životom dostojnim čovjeka. Ne smijemo biti ravnodušni prema tolikoj patnji danas pred našim očima, rekao je nadbiskup Devčić.

U nastavku je istaknuo kako je Sveti Otac posebno osjetljiv na patnju obitelji i siromaha te kao primjer naveo da je ovogodišnja redovne biskupska sinoda posvećena obitelji. Prošle godine slavili smo Godinu obitelji. Nastavljamo je i ove pastralne  godine koja će na razini opće Crkve biti Godina milosrđa. Nju će Sveti Otac proglasiti o blagdanu Bezgrešnog začeća 8. Prosinca, kazao je nadbiskup. “Važno je ozbiljno započeti razmišljati o duhu milosrdne ljubavi. Tu milosrdnu ljubav Bog nam daje u svakoj ispovijedi, od nje neprestano živimo. Iako smo zla djeca, Bog se ne okreće od nas nego nam uvijek daje novu šansu. Sveti Otac želi reći da se tako i mi odnosimo jedni prema drugima, da opraštamo. Ne po starom načelu: zub za zub…, nego po novom: kada te netko udari po jednom obrazu, daj mu i drugi. Koliko je danas u obiteljima rastava, nerazumijevanja. Mnoge mlade to odvraća od obiteljskog života. U obnovi obitelji u duhu Evanđelja Sveti Otac vidi jedinu mogućnost obnove cijelog našeg društva. Nama je to već sada poticaj da se trudimo u našim obiteljima živjeti milosrđe, da ne završimo dan nepomireni, u svađi, nego pružanjem ruke mira. Kada to djeca vide, onda će se oni tome učiti. Kada vide kako se roditelji podnose sa svim manama, to će i oni tako činiti. Ako vide kako se slažu unatoč svim teškoćama, kako zrače nadom i žive istinsku ljubav, to će sigurno taknuti i njih i biti jače od svih negativnih utjecaja koji ih okružuju. Neka nas Sinoda potakne da učvrstimo svoje obitelji.”

zlobin3Zaključujući propovijed potaknuo je vjernike na molitvu s kojom će započeti i završiti dan. Pokušajmo biti primjer svojoj djeci u obitelji, primjer u susjedstvu, na radnom mjestu. Molimo za naše obitelji i narod kojima je potrebna istinska obnova,  zaključio je svoju propovijed nadbiskup Devčić.

Kapelica BDM od Sedam Žalosti izgrađena je prije 160 godina kao zavjet kada je u Zlobinu harala kolera. Izvana ju je obnovio Grad Bakar, a novi kip kupljen je novčanim prilozima župljana koji su prošle godine kupili knjigu: „Priče iz zlobinske starine“ autora Radovana Tadeja,  napisane povodom 170. godišnjice župe. Tadej I autor fotografija koje se nalaze u knjizi,Milorad Sirotić, odrekli su se svog honorara u tu svrhu. Od tih novčanih sredstava uređena je i unutrašnjost kapelice.

Mnogi su sudjelovali i pomogli da se taj dan dostojanstveno proslavi, da sve  protekne lijepo i svečano, od uređenja kapelice, crkve, okoliša, zajedničkog domjenka, dok je obitelj Marohnić bila je inicijator i nositelj čitavog projekta zajedno sa svojim župnikom Miroslavom Perglom. (G.F.)

Skip to content