Na poticaj svetog Djetinjstva za ljepše djetinjstvo diljem svijeta
Kategorija:
Vijesti

„Naša djeca sudjeluju u životu Crkve kao njezini protagonisti i postaju uvjereni i odlučni suradnici u njezinom misijskom poslanju,“ izjavio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH vlč. Antun Štefan u povodu Dana Papinskog misijskog djela sv. Djetinjstva koji se tradicionalno obilježava svake godine na blagdan Bogojavljenja 6. siječnja.

Riječka nadbiskupija također je obilježila taj dan na način da su učenici mlađih razreda osnovnih škola grada Rijeke i okolice u pratnji svojih vjeroučitelja i roditelja donijeli u katedralu sv. Vida prije početka sv. mise, koju je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, misijske kasice s ušteđevinom koju su tijekom adventa prikupljali za siromašne vršnjake u misijskim zemljama. Učenici Gorskog kotara sa svojim su vjeroučiteljima na razini župe također sudjelovali u ovoj akciji.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić na svečanoj sv. misi zahvalio se mnogobrojnim vjeroučiteljima, roditeljima, bakama i djedovima koji su djecu senzibilizirali za potrebe njihovih siromašnih vršnjaka koji žive u iznimno lošim egzistencijalnim uvjetima. Istaknuo je kako smo svi kroz različita sredstva društvenog priopćavanja informirani o nehumanim uvjetima u kojima žive djeca u misijskim zemljama i zato nemamo pravo ignorirati njihovu životnu situaciju. Puno je roditelja koji trpe jer djeci ne mogu pružiti ništa. Moramo ih pratiti u molitvi, ali i svojim dobrovoljnim prilozima. Vjera nas potiče na tu velikodušnost i solidarnost, poručio je Nadbiskup.

Kao i proteklih godina povodom Dana sv. Djetnjstva Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela preko nad/biskupijskih katehetskih ureda predložila je niz katehetskih i drugih animacijskih materijala koji su tijekom adventa bili na pomoći vjeroučiteljima i katehetama u radu s djecom. Vjeroučitelji osnovnih škola Riječke nadbiskupije kroz tematska su predavanja i radionice u školama senzibilizirali učenike za potrebe siromašne djece na način da oni sami svojim primjerom solidarnosti i svojom poučenosti o različitim uvjetima odrastanja njihovih vršnjaka diljem svijeta i sami postanu mali misionari i pronositelji vijesti o važnosti pomaganja i solidarnosti u svojim obiteljima. Zato se akcija nije provodila samo u razredu i školi, nego i u župnoj i obiteljskoj zajednici na kojoj počiva svako sretno i zdravo djetinjstvo.

Djelo sv. Djetinjstva potiče sve vjernike na izgradnju Crkve kao zajedničkog duhovnog doma u kojemu ima mjesta i razumijevanja za svaku osobu i njezine duhovne i materijalne potrebe, poručuju iz Nacionalne uprave Papinskog misijskog djela. Djelo sv. Djetinjstva u Francuskoj je u svibnju 1843. godine osnovao biskup Nancyija Charles de Forbin-Janson koji je proživljavao duševne tjeskobe zbog kineske djece koja su zbog siromaštva bila prepuštena umiranju od gladi. Iste godine u rujnu biskup je pozvao djecu Pariza da za svoje vršnjake u Kini izmole svaki dan jednu Zdravomariju i svakog mjeseca daruju jedan novčić za njihove potrebe. Djeca su to prihvatila s oduševljenjem i tako se zapravo ‘rodilo’ „Djelo sv. Djetinjstva“ koje je danas rašireno u 120 zemalja svijeta. 

Skip to content