Moramo nasljedovati betlehemske pastire
Kategorija:
Vijesti

Katedrala-polnocka2Nadbiskup Devčić predvodio polnoćku u katedrali sv. Vida

“Pridružili smo se noćas betlehemskim pastirima kako bismo u njihovu društvu čuli radosnu vijest Božjeg anđela: ‘Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin’ (Lk 2, 10-11). Kao pastiri i mi smo htjeli dočekati budni tu blagu vijest, koju su vjekovima očekivali.” Ove riječi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić uputio je okupljenim vjernicima na polnoćki u srijedu 24. prosinca u katedrali sv. Vida.

U nastavku je kazao kako nam nije potrebna samo tjelesna, nego i duhovna budnost. Mnogi su i večeras budni na ulicama, trgovima, u gostionicama ili u svojim domovima, ali ipak neće, kao ni stanovnici Betlehema u noći kada se Isus rodio, primijetiti taj događaj koji će biti istinska prekretnica ljudske povijesti, kazao je nadbiskup. “Onaj koji je duhovno budan, bdije i kad mu tijelo sniva. Trudimo se i mi, braćo i sestre, noćas tako bdjeti, kako se ne bi dogodilo da neopaženo mimo nas prođe onaj za kojim naša duša žudi i u svemu ga traži.”

Bdjeti znači i budno osluškivati, rekao je nadbiskup te dodao kako ni betlehemski pastiri nisu samo očima motrili. Očima duha vidjeli su ono što je očima nevidljivo, a ušima srca čuli ono što je tjelesno uho ne može čuti. One noći kad se rodio Spasitelj oni nisu ni duhom ni tijelom spavali. Zato se trebamo diviti toj duhovnoj budnosti i pronicljivosti tih skromnih i neukih ljudi, koji su u tome nadmašili mnoge moćne i učene ne samo svoga vremena. Zato zavređuju ne samo naše divljenje nego, prije svega, nasljedovanje, rekao je propovjednik.

“Oni nam mogu biti učitelji u tome kako se srce može sačuvati otvorenim za beskonačno i vječno, dok se istodobno bavimo vremenitim brigama i poslovima. Ta duhovna budnost, to da imamo otvorene oči i uši srca i duha za Božji dolazak i njegovu prisutnost u svijetu i našim životima, to je temeljna pretpostavka bez koje ne možemo spoznati tko je novorođeno dijete u betlehemskim jaslama, a još manje mu se pokloniti.” Bez te spoznaje i poklona koji ju prate ne možemo otkriti ni pravo značenje Božića, upozorio je nadbiskup. Dodao je kako je Božić tada samo jedan od blagdana kojega, možda zbog sjećanja na djetinjstvo i običaje koji ga prate, doživljavamo ljepšim od drugih, ali ni po čemu bitno različitim. Upravo ga tako danas, na žalost, mnogi doživljavaju i slave te je potrebno moliti Spasitelja za dar žive vjere.

Katedrala-polnocka1Nikada nije bilo lako vjerovati, jer vjera pretpostavlja odnos prema drugom čovjeku ili Bogu, kazao je nadbiskup. “To znači da u vjeri nismo sami, jer uvijek moramo računati s drugim i Drugim. Zato je vjerovati teško, ali lijepo i izazovno. Vjera se temelji na povjerenju u drugoga, računa na njegovu naklonost i dobronamjernost, oslanja se na danu riječ i obećanje.” Nadbiskup je potaknuo okupljene da po uzoru na betlehemske pastire ustraju u vjeri i onda kada se čini da ih je Bog iznevjerio ili nije ispunio svoje obećanje.

Apostrofirajući ‘Malog princa’ Antoinea de Sainta Exuperyija da je bitno očima nevidljivo, poručio je da su i betlehemski pastiri gledali srcem i zbog toga su u dubini događaja, koji su se zbivali oko njih i u ondašnjem svijetu, vidjeli spasonosnu Moć. “I naš je svijet danas, ništa manje nego što je bio njihov, nasilan, nepravedan i uzdrman dubinskim duhovnim procesima i potresima koji se na površini odražavaju kao ratovi, sukobi, razaranja, nesnošljivosti u najrazličitijim oblicima i nijansama. Sve su to znaci i odrazi previranja u dubini duha, kao što je lava posljedica vulkana u zemljinoj utrobi.”

Zaključujući propovijed istaknuo je da unatoč razlozima da budemo očajni i da se zatvaramo u svoje ‘svjetove’, betlehemski pastiri i svi oni koji su u povijesnim mijenama ustrajno vjerovali u Božji zahvat i u Njegovu providnost, svojim budnim duhom i čistim srcem vidjeli su one druge razloge – razloge nade. Otkad je rođeno, to Dijete nije prestalo biti znak novog svijeta, novih odnosa među ljudima, novog gledanja na svakog čovjeka i na sve stvoreno, ali i znak kojemu će se mnogi protiviti. Stoga, ako želimo biti poklonici božanskog Djeteta u jaslama, moramo nasljedovati njegove prve poklonike, betlehemske pastire, koji su znali bdjeti usred najdublje noći u kojoj mnogi ništa nisu vidjeli, zaključio je nadbiskup Devčić.

Na kraju je vjernicima i svim ljudima dobre volje čestitao blagdan Kristova rođenja te najavio đakonsko ređenje Tomislava Kutleše u katedrali sv. Vida u subotu 26. prosinca na blagdan sv. Stjepana na misi u 11 sati.

Skip to content