Mlada misa ‘domaćeg sina’ nakon više od 100 godina
Kategorija:
Vijesti

Bilo je to prije 25 godina kada je jedan mali dječak, kojemu su bile tek dvije godine, nakon mojih riječi: “Idite u miru!”, izjurio van kao da je znao da je misa gotova. Rekao sam tada sebi: “Bit će od ovoga djeteta nešto.”, i pogodio sam, kazao je u subotu 11. srpnja bakarski župnik vlč. Giuseppe Vosilla propovijedajući u crkvi sv. Andrije ap. u Bakru na Mladoj misi vlč. Marka Šarića kojega je pratio na njegovom duhovnom putu do svećeništva, ali i kojemu je krizmani kum.

Nakon više od stoljeća u bakarskoj župi slavi se Mlada misa domaćeg sina, rekao je u nastavku vlč. Vosilla te zahvalio mladomisniku što se odazvao Božjem pozivu, njegovim roditeljima koji su mu dali život i odgajali ga u vjeri, brojnim vjernicima koji su molili za njega, kao i riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, svećenicima i profesorima u sjemeništu, brojnim časnim sestrama, prijateljima i suradnicima mladomisnika. Prisjetio se dana kada su vlč. Šarić s bratićem Marinom i prijateljem Davorom ministrirali kod njega. “Nisam se bojao da će nešto zakazati, a to je rekao i tvoj nadbiskup Ivan Devčić na dan tvoj ređenja: ‘Marko je moj tajnik i kad je uz mene, ne moram se bojati da će nešto zakazati.’ Zahvali Bogu na darovima koje ti je dao i samo junački naprijed jer Bog je velik. Neka tvoja poniznost bude i vrlina tvoga života.”

Mladomisniku je u nastavku poručio da će mu svećeništvo donijeti i poteškoće, a u tim trenucima neka se utječe Kristu i Blaženoj Djevici Mariji. “Budući da si bio spreman reći: ‘Da, Oče!’, ne boj se ničega, ni svojih nesavršenosti, ni svojih ograničenja ni slabosti. Boj se samo ako ti uzmanjka ljubavi prema Isusu. Čovjek je najjači kada misli da ne može ništa svojim snagama, kada snagu prepusti Gospodinu.”

U nastavku je podsjetio na činjenicu kako je vlč. Marko Šarić ove godine jedini mladomisnik Riječke nadbiskupije te potaknuo vjernike na molitvu za duhovna zvanja. Molite za nova duhovna zvanja, da ne stanemo ovdje na Marku i čekamo ponovo 150 godina da se rodi neki Marko. Grad Bakar, nekadašnje sjedište biskupa, grad koji je prije 200 godina bio veći i od Zagreba, danas moli za tebe. Zamoli Svevišnjeg da probudi još duhovnih zvanja, poručio je vlč. Vosilla.

Zaključujući propovijed mladomisniku je poručio da njegova ruka uvijek bude ispružena na molitvu koja će ga usrećiti te da ga geslo koje je odabrao: “Da, Oče!”, prati cijeloga života. Također, bakarski župnik pročitao je i blagoslov pape Franje upućen mladomisniku u kojemu ga stavlja pod zagovor Blažene Djevice Marije da ga vodi na njegovom svećeničkom putu.

Na kraju mise vlč. Šarić zahvalio je svima koji su ga podržavali na njegovom svećeničkom putu. Molite za mene da poput sv. Benedikta mogu moliti i raditi, a veću slavu Božju, poručio je mladomisnik. Proslavi Mlade mise odazvao se i riječki nadbiskup Ivan Devčić kojemu je vlč. Šarić bio tajnik, kao i gradonačelnik grada Bakra Tomislav Klarić te brojni uzvanici i vjernici.

Foto: Miroslav Radić

Skip to content