Marijanska procesija sa svijećama kao gradski zaštitni znak
Kategorija:
Vijesti

Svetkovina Velike Gospe u Crikvenici

„Staviti Boga na prvo mjesto u svojemu životu – jedini ispravan smisao i cilj svake duhovne obnove“ bio je moto pod kojim je održavana ovogodišnja trodnevnica uoči  svetkovine Velike Gospe, najvećeg blagdana Majke Božje, nebeske zaštitnice drevne crikveničke župe Uznesenja Marijina i cijeloga grada Crikvenice. Predvoditelj obnove, zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić u tih je nekoliko milosnih dana pred prepunom crkvom održao niz nadahnutih kateheza i propovijedi.

Posebno svečano bilo je u petak, 14. kolovoza navečer na rođendan  grada Crikvenice. Mnoštvo vjernika, pjevajući marijanske pjesme i slijedeći oltarsku sliku „Vele Gospoje“ koje su nosile djevojke u crikveničkim narodnim nošnjama, krenulo je glavnim gradskim ulicama u veličanstvenoj procesiji do središnjeg Trga. Ovoj drugoj po redu crikveničkoj marijanskoj procesiji priređen je  doček te ju je srdačno pozdravio i gradonačelnik Damir Rukavina. Nakon što je izveden kraći prigodan program nazočnima se obratio i župnik slavljeničke župe vlč. Slobodan Bunoza te slikovito objasnio bit svetkovanoga slavlja.

Mi smo večeras tu da bi simbolično pokazali kako Gospa želi da naša srca gore ljubavlju poput ovih svijeća u našim rukama. Jer, kao što tuljak štiti svijeću da ju ne ugasi vjetar, Majka Božja štiti naš narod da sile tame u njemu nikad ne ugase vjeru u Krista, kazao je vlč. Bunoza.    

Na sam blagdan Velike Gospe u subotu 15. kolovoza na središnjem od pet blagdanskih misnih slavlja, mnogobrojnim je vjernicima Gospin lik u svojoj završnoj propovijedi znalački približio i don Damir Stojić – i to u prvom redu kroz Njeno Bogomaterinstvo, apelirajući na današnje žene da im bude bliska Marijina otvorenost životu jer naš narod izumire. Zatim je objasnio kako ‘mi Hrvati jako volimo Gospu jer je Ona jedna od nas, pripadnica ljudskoga roda a ima u sebi ono što svi mi želimo – život vječni, besmrtnost’. „Ona je naša nada da ni za nas nije sve izgubljeno. Ona je ispunjenje svih naših čežnji jer na svetkovinu Uznesenja slavimo činjenicu da je Gospa živa i da je kod Boga. Budući u sebi nije imala grijeha Ona nikad nije umrla već je samo ‘usnula’ i onda dušom i tijelom bila uznesena u nebo. Zato ne postoje Njeni ostatci tijela, relikvije, moći, nego postoje Njezina ukazanja i možemo s Njom razgovarati. Molimo stoga Gospinu krunicu svaki dan.“

Na kraju je pozvao vjernike da se utječu Gospi da nas izbavi iz duhovnog rata protiv kršćanskih vrijednosti kojeg danas sile zla vode protiv nas. Jer kao što je Isus nama došao preko Marije tako ćemo i mi samo preko Nje moći doći k Isusu, poručio je don Stojić. (S.K.)

Skip to content