Marija i Elizabeta – dvije gitare Duha Svetoga
Kategorija:
Vijesti

web-duhovneU organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije od 11. do 13. prosinca u Domu pastoralnih susreta u Lovranu održane su adventske duhovne vježbe za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri pod vodstvom p. Vatroslava Halambeka, duhovnika u Bogoslovnom sjemništu Ivan Pavao II. u Rijeci. Početku programa, u petak 11. prosinca, prisustvovao je i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, koji je potaknuo okupljene da u Godini milosrđa koja je započela više rade na svojoj duhovnoj formaciji, ali i na konkretnijem svjedočenju Božje ljubavi i dobrote djeci i mladima kojima su po službi poslani.

Voditelj pater Halambek održao je u sklopu programa četiri razmatranja nad Božjom riječju. Na samom početku programa pater Halambek je naglasio da je cilj duhovnih vježbi cjelovitije osmišljavanje vlastitog života u svjetlu Božje riječi. Bog nas je stvorio da budemo sveti pred njim i zato je svetost prvi Božji poziv čovjeku. Naš život treba biti neprestano zahvaljivanje Bogu iz čije smo ruke proizašli na njegovu proslavu, naglasio je voditelj. U svom drugom razmatranju u subotu 12. prosinca pater Halambek je govorio o slobodi kao Božjem daru pri čemu je naglasio da Bog ne želi lutke od ljudi već da slobodno i svojevoljno s njime surađuju na njegovu planu spasenja čitavoga svijeta. Iduće je razmatranje bilo posvećeno temi molitve, što je zapravo, prema riječima voditelja, rezervirano vrijeme za Ljubav, dok je sve ostalo u životu rezervirano vrijeme za ostvarenje te iste Ljubavi. Pritom je pater Halambek istaknuo važnost naše molitve za druge koja je uvijek ´oblačenje´ drugoga u ´Božje odijelo´ kojim ga se štiti od svih negativnosti i zloća, ali i naših osobnih. Posebno je važna molitva Oče naš u kojoj je satkana sva naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Posljednja dva razmatranja bila su posvećena temi radosti i milosrđa. Osvrćući se na Marijinu i Elizabetinu radost zbog rođenja djeteta, pri čemu se svaka od njih radovala jedna drugoj, pater Halambek ih je opisao kao dvije gitare Duha Svetoga koje i nama trebaju biti primjer da se uvijek u srcu istinski radujemo drugome i da svoju osobnu radost znamo prenositi drugima.

Tijekom drugog i trećeg dana duhovnih vježbi vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri imali su prilike pristupiti sakramentu sv. ispovijedi i slaviti Gospodina u sv. misi.

Katahetski ured u ime svih sudionika ovogodišnjih duhovnih vježbi zahvaljuje voditelju pateru Vatroslavu Halambeku na svim lijepim duhovnim i duhovitim trenucima ohrabrenja i podrške.

Skip to content