Malim koracima služiti Bogu i čovjeku
Kategorija:
Vijesti

web-teologija1Misa za početak nove akademske godine na riječkoj Teologiji

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u četvrtak 1. listopada u kapeli Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci svečano misno slavlje u povodu početka nove akademske godine riječke Teologije. Suslavili su krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak te gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović koji je uputio prigodnu propovijed okupljenim studentima, bogoslovima, profesorima te mnogobrojnim svećenicima.

Na početku nove akademske godine smo i svi želimo na kraju godine biti bogatiji u znanju i iskustvu, a za pravi rast potrebna je svijest da smo maleni, kazao je na početku biskup Bogović. Kao primjer naveo je sv. Malu Tereziju čiji blagdan se slavi 1. listopada.  Štovanje ove svetice brzo se proširilo u 19. i 20. stoljeću, vremenu kada se čovjek vrednovao po tome je li zauzeo ‘prvo mjesto’ u vlasti, slavi i moći. Ona nije pokazivala te ambicije i namjerno je htjela biti mala, siromašna i bez vlasti. Zato se njezino štovanje najbrže proširilo svijetom, kazao je biskup. Također, Mala Terezija je shvatila da silan napredak znanosti i tehnologije može biti čovjeku koristan samo ako ljude prožima ljubav, da nijedna ideologija nema uspjeha ako je siromašna u ljubavi. Shvatila je da su za život čovječanstva potrebna brojna zvanja, ali da ni ona ne mogu čovjeku donijeti mir i sreću ako nisu prožeta ljubavlju.

„Terezija se svjesno odricala i svojih prava i svoje slobode. Naime, pored želje da bude na prvom mjestu, suvremeni čovjek je jako osjetljiv na svoja ‘prava i slobode’. Tu se lako upadne u zamku pa jedno i drugo postanu pokrivalo za nepravdu i nasilje. Kada se sloboda odijeli od ljubavi prema čovjeku, postane nasilje. Što je obitelj ako se u njoj ističe prava i slobode; što je narod ako svatko traži svoja prava i slobode? Onda će istaknuti slobodu da ne ide u obranu Domovine, a kad je ona obranjena prava na sav komoditet. Što je pravo na slobodu medija, ako se ono koristi da bi se druge diskreditiralo, da bi se plasirale štetne poruke.“

Sveta Terezija je u jednom svom spisu Boga molila da joj oduzme njezinu slobodu, kazao je propovjednik dodajući kako je Gospodinu zahvaljivala na patnjama. Grlila je svoj križ jer je bila uvjerena da je spasonosan za druge ljude. U tome je vidjela snagu Crkve jer bez prihvaćanja križeva s ljubavlju prema Bogu i čovjeku, nema spasenja svijeta, istaknuo je biskup.

U nastavku je naveo i primjer mons. Adama Muchtina, graditelja podvežičke crkve, koji se nije zanosio velikim potezima, nego je činio male korake za ljude. Svjedoci govore da su ga često vidjeli u crkvi na koljenima u molitvi ili s alatom u ruci. Također, tijekom rata molio je da se osnuje župa jer je sagradio crkvu. Nije se izgovarao na teška vremena i kada je nakon tolikih godina osjetio da se više ne može nositi s novim zadacima, zamolio je biskupa da na veliku župu, kakva je u međuvremenu nastala Podvežica, imenuje nove snage. Nakon toga rađali su se veliki planovi i projekti, ali crkva je ostala onakva kakvu je Muchtin ostavio, kazao je biskup Bogović.

web-teologija2Svjedoci kažu da je Muchtin tako hodao po crkvi kao da je svojim očima gledao pred Lice Gospodnje. Tako su govorili i za Malu Tereziju. I tu možemo naučiti dobru lekciju. Više puta sam gledao svećenike kako trče i skaču po crkvi kao po livadi, brišu kalež kao konobar čaše, pokleknu kao na gimnastici, galame kao na tržnici. I ako to traje godinama, doista će uspjeti desakralizirati sveti prostor, upozorio je biskup Bogović. Zaključujući propovijed potaknuo je okupljene da po primjeru Male Tereze i mons. Adama Muchtina malim koracima služe čovjeku i časte Gospodina na svakom koraku, a posebno u njegovom hramu.

Na kraju misnoga slavlja novi predstojnik Teologije u Rijeci mons. Milan Špehar zahvalio je svom prethodniku dr. sc. Božidaru Mrakovčiću. Bivšem predstojniku na zauzetom i predanom radu zahvalio je i riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Novom predstojniku poželio je da s vjerom u Božju providnost i vizijom u budućnost vodi riječku Teologiju, a svima poručio da je uvijek važno biti dobar primjer drugima, ne samo riječima, nego i djelima. Na kraju je svima zaželio dobar i blagoslovljen početak nove akademske godine.

Skip to content