Kršćani moraju svjedočiti svoj identitet!
Kategorija:
Vijesti

Riječka nadbiskupija i grad Rijeka proslavili su u ponedjeljak 15. lipnja blagdan svog zaštitnika sv. Vida. Svečanu procesiju koja je krenula iz katedrale duž najpoznatije riječke šetnice Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu se nalazi najstariji kip sv. Vida, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem, biskupima Riječke metropolije, pomoćnim zagrebačkim biskupom i izaslanikom kardinala Josipa Bozanića mons. Mijom Gorskim, izaslanikom zadarskog nadbiskupa don Igorom Ikićem te brojnim svećenicima.

Nadbiskup Devčić uputio je čestitku u povodu blagdana sv. Vida svim građanima grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, te izrazio zahvalu kardinalu Puljiću što se odazvao pozivu da predvodi svečano euharistijsko slavlje. U nastavku mu je čestitao na vrlo uspješnoj organizaciji posjeta pape Franje Sarajevu i ispaćenom narodu Bosne i Hercegovine kazavši da je Sveti Otac u Sarajevu sve ohrabrio i pozvao na put mira, zajedništva i jednakih prava za sve, kao jedini put dostojanstva čovjeka. Na kraju je izrazio želju da misno slavlje na blagdan sv. Vida  bude poticaj svima da budemo strastveni, ustrajni i strpljivi graditelji mira i zajedništva u sredinama u kojima živimo i radimo. „Neka bi naš Gospodin po zagovoru sv. Vida mučenika dao da u drugom čovjeku i narodu prepoznajemo sebe, svoje lice, svoje srce, svoju dušu, kako reče papa Franjo, te da tako prosvijetljeni, postojano činimo jedni drugima ono što želimo da drugi nama čine, u čemu se upravo, prema Papi, sastoji ‘istinska pravednost’“.

Sv. Vid je postao identitet grada Rijeke koji je u prošlosti nosio njegovo ime, kazao je na početku prigodne propovijed kardinal Puljić. „Mijenjale su se države, vlasti, ali identitet je ostao. Davno je to bilo kada je živio i bio mučen mladi sv. Vid, no on i danas živi i okuplja, pa i smo tako i danas došli iz poštovanja prema njemu.“ Govoreći o odrastanju sv. Vida istaknuo je kako svi dobro znamo što znači imati oslonac u životu. U nesigurnosti vremena u kojemu živimo lijepo je osjećati se pod zagovorom ovoga sveca koji nije u obitelji odgajan u vjeri, ali je usvojio povjerenje u Isusa Krista ne bojeći se svih muka. Nije lako ostati ustrajan i vjeran. Sv. Vid se nije bojao ni kotla vrelog ulja i njegova vjernost Kristu treba nam biti vrijedna divljenja, kazao je kardinal. „Uskrsli Krist usvojio je sv. Vida, zavolio ga i vjeran mu ostao. Tako i čovjek, kad voli – ništa mu nije teško!“

S tim u vezi, trenuci žrtvovanja i trpljenja su dragi trenuci i slatke muke jer to činimo iz ljubavi, poručio je vrhbosanski nadbiskup. „Snagu ustrajnosti i izdržljivosti crpimo iz ljubavi prema Bogu. Moramo se zapitati gdje se odgajamo za tu ljubav? Kako rasti u toj ljubavi? Nema ljubavi bez žrtve, pa ni roditeljske ljubavi i odgoja, jer ako su roditelji sebični – to će se odraziti i na dijete.“ Trebamo vrednovati ljubav koju primamo u obitelji, jer čovjek ne raste kao čovjek ako nema ljubavi. „Kad dijete gleda roditelje kako se vole, kada vidi da su spremni žrtvovati se, tada dijete uči kako ljubiti.“

Upozorio je na nedostatak komunikacije kao glavnog uzroka bračnih kriza. Ta komunikacija odražava se i na odgoj djeteta koje u obitelji počinje s pripravom za brak. Bračna kriza počinje onoga trena kada prestane komunikacija i praštanje, a to mjesto zauzimaju oholost i sebičnost. Također, brak je sveto zajedništvo darivanja života  jer budućnost grade oni koji su spremni žrtvovati se i darivati život, kazao je kardinal upozorivši na pad nataliteta.

U nastavku je naglasio kako moramo u svijetu biti ono što jesmo, biti kršćani i svoj identitet svjedočiti u sredini u kojoj živimo. To je i papa Franjo poručio mladima u Sarajevu, a mi moramo biti svjesni tog identiteta. Moramo se povesti za Isusovim riječima u kojima nas poziva da uzmemo svoj križ i krenemo za Njim. Nije lako nositi križ, to može samo onaj koji ljubi Isusa Krista, istaknuo je kardinal. Vjernike je pozvao da s mise odu svojim domovima opredijeljeni za Krista. Podsjetio je na teška vremena nakon Drugog svjetskog rata kada su, unatoč teškim situacijama, ljudi imali pouzdanja u Boga i govorili: ‘Dat će Bog..’ Tog pouzdanja treba nam danas, istaknuo je kardinal. Zaključujući propovijed istaknuo je da sv. Vid nije slika, nego izazov koji će nam pomoći da vidimo da smo Kristovi.

Po završetku misnoga slavlja Katolički skauti Riječke nadbiskupije obnovili su svoja obećanja, dok su u proslavi svetkovine sudjelovali predstavnici gradske vlasti, kao i brojne katoličke zajednice i udruge koje djeluju u gradu na Riječini. Također, pismenim putem čestitke u povodu blagdana sv. Vida uputili su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, prefekt Kongregacije za kler i sjemeništa u Vatikanu kardinal Beniamino Stella, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski papinski nuncij na Arapskom poluotoku sa sjedištem u Kuvajtu nadbiskup Petar Rajić, predstojnik Ureda za liturgiju – Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u Vatikana benediktinski opat Kristofer Zielinski, dubrovački biskup Mate Uzinić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić te drugi biskupi i svećenici koji su to učinili usmenim putem i kojima je nadbiskup Devčić zahvalio. 

Foto: Miroslav Radić, Riječka nadbiskupija

Skip to content