Krizmanijada Prvostolnog dekanata
Kategorija:
Vijesti

web-krizmanijada1Krizmanijada, malo drugačiji susret priprave za sakrament  Svete potvrde, održao se u subotu 5. prosinca u župi Marije Pomoćnice u Rijeci i na kojemu se okupilo više od 150 krizmanika Prvostolnog dekanata Riječke nadbiskupije. Krizmanici su sudjelovali u programu molitve, učenja, ali prije svega igre i iskrenog druženja koji su za njih pripremili domaćini: don Goran Antunović, ravnatelj salezijanskog Oratorija u Rijeci i salezijanski animatori.

Župnici i vjeroučitelji doveli su krizmanika na dvorište Oratorija gdje ih je dočekala glazba, igra, druženje s animatorima koji su im i zaželjeli dobrodošlicu. Službeni početak Krizmanijade bio je u crkvi Marije Pomoćnice, gdje im se obratio don Antunović, a mnogi su se već ovdje iznenadili saznavši da je gospodin koji je vani s njima igrao nogomet zapravo – svećenik. Kroz kratak video i nagovor, progovorio je o Božjem milosrđu i posvijestio krizmanicima da je baš svatko od njih „Božje remek-djelo“. Uslijedila je pjesma i prilika za svetu ispovijed koju su mnogi i iskoristili. Program se nastavio u dvorani „Ivan Pavao II.“ uz kviz i igru koji su oduševili krizmanike i kroz koje su mogli bolje upoznati i vlč. Velimira Martinovića, povjerenika za mlade Riječke nadbiskupije. Radost je bila najveća pri početku sportskih turnira. Prijavljene ekipa iz raznih župa natjecale su se – djevojke u odbojci, a dečki u nogometu. Posebno zanimljiva bila je nogometna utakmica između reprezentacije krizmanika i ekipe svećenika. Mnogima je to bio prvi put da su vidjeli svoje župnike na terenu.

web-krioszmanijada2Ovaj susret primjer je susreta koji oduševljava mlade i koji će krizmanicima zasigurno ostati u sjećanju. Vođeni citatom sv. Ivana Bosca „Igrajte se, skačite, vičite, samo nemojte griješiti!“ na igralištu su mogli živjeti svoju mladenačku radost. Zaista, zajedništvo, radost, pjesma, igra te spontano svjedočenje vjere prisutnih animatora i svećenika su ono što privlači mlade, poručili su sudionici.
Krizmanici su s ovoga susreta otišli radosni, ali i s velikom željom: da tjedni susreti pripreme za krizmu, koje pohađaju u svojim župama, budu sličniji ovom susretu – zanimljivi i zabavni, a kroz sve to i više nego korisni! (M.R.)

foto: Marta Radić

Skip to content