Krist u središtu slikarstva
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju 21. lipnja u crkvi sv. Margarete u Bakru, u okviru programa Margaretino leto, otvorena je 13. slikarska izložba Marije Brezac Benigar pod nazivom: „Krist se rodi i uskrsnu doista, Aleluja“. O autorici i njenim slikama nekoliko riječi pohvale je izrekao vlč. Josip Vozila, a izložbu je otvorila Sonja Jelušić, predsjednica TZ Grada Bakra. Uz mnoge goste na otvorenju iskrene čestitke umjetnici uputili su i članovi Udruge svetog Vinka Paulskog iz Rijeke na čelu s časnom sestrom Renatom Vugdelija.

U prigodnom katalogu koji prati izložbu profesorica Barbara Brezac Benigar piše: „Marija Brezac Benigar svoju 13. samostalnu izložbu posvećuje Isusovom životu, od rođenja do smrti, odnosno uskrsnuća. Autorica izložbu dijeli na vrijeme Isusovog rođenja koje donosi kao radosni trenutak, i Kristovo umiranje te ponovni dolazak Isusa po Uskrsnuću.

U prvom dijelu donosi lik Isusa Krista uvodeći promatrača u veličanstvenost djeteta koji nije samo čovjek, već i Sin Božji.  Njegovo rođenje i ljubav s kojom dolazi doživljava kao darivanje Boga čovjeku po čovjeku. Na većini slika donosi Mariju i dijete uvijek naglašavajući majčinsku ljubav. Naime, Marija je ozbiljna, pomalo i zabrinuta, tijelom uvijek uz Isusa, puna zaštite prema malenom djetetu, što naglašava svjesnost njenog zadatka i povjerenja od Boga da odgaja Dijete Božje. 

U drugom dijelu izložbe postavlja triptih koji pokazuje trenutke po gašenju Isusova života na križu. Slike su pune detalja, a autorica vrlo jasno daje poruku o potresnom događaju koji prati kroz lica prisutne gomile baveći se suosjećanjem, tugom, strahom… Kroz veće formate opet ulazi u svoj vrlo personalni izričaj uživajući tamne tonove kojima donosi Isusa u patnji prije pribijanja na križ te poslije nakon Uskrsnuća kod susreta sa apostolima. Zanimljivo je da u slikama u kojima Isus umire na križu, Isus ima otvorene oči, održava pogled sa svijetom kojem i dalje prenosi poruku“. (M.R.)

Skip to content