Korizma nas poziva na molitvu, post i dijeljenje milostinje
Kategorija:
Vijesti

Čistom srijedom ili Pepelnicom u srijedu 18. veljače započela je korizma, četrdeset dana pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Misno slavlje i obred pepeljenja u katedrali sv. Vida u Rijeci predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Korizma nas podsjeća na 40-godišnji hod izraelskog naroda iz ropstva u obećanu zemlju, ali i 40 dana Isusovog boravka u pustinji, kazao je nadbiskup. Podsjetio je na patnje koje su Izraelci tada prošli, ali i kušnje s kojim se mi danas suočavamo, te istaknuo kako je Isus onaj koji odvodi u slobodu i izbavlja iz kušnji većih od onih koje je prošao izraelski narod. Isus je put koji vodi u istinsku slobodu i puninu života, poručio je.

U nastavku je istaknuo kako u korizmi moramo obratiti pozornost na tri stvari: dijeljenje milostinje, molitvu i post. „Korizma je vrijeme kada propitujemo naš odnos prema ljudima u nevolji. Ona nas poziva da se oslobodimo zaokupljenosti samima sobom i okrenemo bratu. To je vrijeme darivanja materijalnih stvari, ali i darivanja samih sebe.“ Govoreći o važnosti molitve, nadbiskup je istaknuo kako nas ona obraća Bogu i u njoj se susrećemo i osluškujemo Božju volju. Od molitve dobivamo snagu kako bismo u svom životu mogli ostvariti ono što Bog od nas očekuje i traži.

Post je također važan jer preko njega postižemo nutarnju slobodu. „On nam pomaže da odlučnije kažemo ‘ne’ svemu što nas sputava da pred Bogom budemo slobodna Božja djeca.“ Dodao je kako post, molitvu i darivanje moramo činiti u skrovitosti i s pravom nakanom. U korizmo smo pozvani da sve što činimo, činimo po uzoru na riječi sv. Ignacija Loyole: „Sve na veću slavu Božju“. Svojim primjerom i riječima, ovo vrijeme koje nam je Bog darovao trebamo iskoristiti živeći korizmu zajedno s Gospodinom kako je on živio, zaključio je nadbiskup Devčić.

Uoči Pepelnice u katedrali je organizirano trodnevno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom i mise.

Skip to content