Knjiga nadbiskupovih poruka i propovijedi o blagdanu sv. Vida
Kategorija:
Vijesti

Svečana večernja u riječkoj katedrali 14. lipnja, uoči proslave sv. Vida zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke, poslužila je i kao uvod u predstavljanje knjige nadbiskupa Ivana Devčića „Grad u naručju sv. Vida“ u kojoj su sabrane njegove poruke i propovijedi za blagdan nadbiskupijskog zaštitnika u posljednjih 15 godina. Bila je to ujedno i proslava 15. obljetnice ustanove Riječke nadbiskupije i njegovog biskupskog ređenja, ali i prilika za spomen na 90 godina od ustanove biskupijskog sjedišta u Rijeci, 45. obljetnicu osnutka Riječko-senjske nadbiskupije te 40. obljetnicu svećeničkog ređenja nadbiskupa Devčića.

Knjigu je objavila Riječka nadbiskupija u suradnji s Kršćanskom sadašnjosti, a na svečanosti promocije o njoj su govorili urednik Bruno Lončarić, jedan od recenzenata dr. Nikola Vranješ te predstavnik KS-a don Antun Šuljić. Nazočili su i krčki biskup Ivica Petanjak te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a predgovor knjizi dao je kardinal Josip Bozanić, a pročitala ga je glumica riječkog HNK Olivera Baljak. Na početku predstavljanja knjige poklon nadbiskupijskog Ureda za obitelj, u Godini obitelji, nadbiskupu Devčiću uručila je brojna mlada obitelj Ljubas. Podsjetili su tako, da je cijela protekla pastoralna godina bila posvećena obitelji i nacionalnom susretu na Trsatu, ali i da će pastoralna stremljenja i u sljedećih godinu dana biti usmjerena obiteljima, što je najavio i nadbiskup u propovijedi.

„Uvijek me nadahnjivao lik sveca koji u ruci drži grad, kako sv. Vida prikazuju u Rijeci“, rekao je nadbiskup na kraju predstavljanja knjige, objašnjavajući tako naslov knjige što je ujedno i naslov njegove poruke iz 2006. godine koja je nešto duža od ostalih i usmjerena dubokom promišljanju prošlosti i budućnosti grada na Rječini. „Žalio bih da ova knjiga doprinese da se solidarnost i bratstvo šire gradom, kako Rijekom tako i drugim gradovima“, zaključio je nadbiskup. Za dobru suradnju, razumijevanje i dijalog zahvalio mu je i riječki gradonačelnik Obersnel, ističući kako je zadovoljstvo bilo zajednički raditi na projektima koji su na korist svim građanima. „Nadbiskup i ja vršnjaci smo po godinama službe u ovom gradu. Moram istaknuti da je u ovih 15 godina Riječka nadbiskupija izrasla u promotora istinskih ljudskih vrijednosti i pridonijela prepoznavanju Rijeke kao otvorenog i tolerantnog grada.“

Urednik knjige Lončarić, podsjetio je na sadržaj knjige koja osim nadbiskupovih poruka i propovijedi za blagdan sv. Vida sadrži i njegove govore na svečanim sjednicama Gradskog vijeća, njegov znanstveni tekst objavljen u zborniku Sveti Vid o 1700. obljetnici Dioklecijanovih mučenika, predgovor kardinala Bozanića te pogovore generalnog vikara mons. mr. Emila Svažića i dr. Nikole Vranješa. U knjizi su objavljena i dva priloga, kronološki pregled važnijih događanja za svaku od godina i popis dobitnika Medalje zahvalnosti sv. Vida pripremio je Danijel Delonga, a prilog o proteklih 90 godina ustanove Rijeke kao biskupijskog središta te svim promjenama koje su dovele do osnivanja Riječke nadbiskupije 2000. godine napisao je dr. Marko Medved. 

Skip to content