Kapela danonoćnog klanjanja je velika milost za grad Rijeku
Kategorija:
Vijesti

Svjetski promotor i organizator kapela danonoćnog klanjanja, misionar Presvete Euharistije p. Justo Lofeudo  (MSE) posjetio je u četvrtak 8. siječnja prvu takvu kapelu u Hrvatskoj, onu u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici u Rijeci.

Nakon molitve i razgovora sa župnikom vlč. Ivanom Šarićem i vjernicima, p. Justo je izrazio zadovoljstvo te rekao da će kapela uskoro biti premala za sve koji se u sve većem broju svakodnevno na molitvi okupljaju u njoj. „Ova kapela je velika milost za grad Rijeku jer je Gospodin u njoj prisutan neprekidno. On je odlučio ostati s nama u euharistiji i moramo mu odgovorit. On je s nama i mi ostajemo s Njim. Na ovaj način sjedinjujemo bogoslužje na nebu s bogoslužjem na zemlji. U nebu se Bogu klanjaju bez prestanka, a kada se u kapeli klanjamo, tada  uprisutnjujemo nebo na zemlji.“

Imamo naše malo nebo na zemlji, rekao je p. Justo govoreći o važnosti kapela danonoćnog klanjanja. Dodao je kako vjernici koji se klanjaju sudjeluju u milosti i milost primaju. Kapele su i središte evangelizacije jer mnogi će joj se približiti iz znatiželje i tada će krenuti njihov put obraćenja. „Ali, moramo znati da iza svega stoji jedan nadnaravni razlog. Taj razlog je Božji poziv koji govori: ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i ja ću vas odmoriti.’  Sv. Ivan Pavao II. je rekao da se te Isusove riječi u punini ispunjavaju i to je ta  nadnaravna  stvarnost da On iz kapele klanjanja poziva ljude.“

Uz nadnaravni, razlog postojanja je i prirodni, odnosno ljudski. Taj razlog leži u činjenici da nismo zapreka onima koji se žele susresti s Kristom i da im to omogućavamo sedam dana u tjednu od 0-24. „Osim toga, s tim činom klanjanja i susreta s Bogom mi ostvarujemo euharistijsko kraljevstvo i pomažemo Isusu da trijumfira u našem životu. Ta Isusova pobjeda je trijumf Presvetog Srca Isusova i Marijina i to je taj razlog zašto postoje kapele danonoćnog klanjanja“, objasnio je p. Justo.

U nastavku je kazao da nam sada predstoji osluškivati i slijediti strujanje Duha Svetoga. „Sv. Pavao kaže da tamo gdje obiluje grijeh, tamo obiluje i milost. Ta punina milosti u svijetu je euharistijsko klanjanje.“ Kapele danonoćnog klanjanja postoje u zemljama cijeloga svijeta, čak i u državama koje nisu katoličke poput Indije i Kine, rekao je p. Justo.  

„Hrvatska ima milost da je s prvom kapelom koja je otvorena u Rijeci, ljudima dan biser čija svjetlost će se širiti po Božjem planu. Plan spasenja ne počinje u Rimu, nego u Betlehemu i raste u Nazaretu. Tako je i ovdje početak u maloj kapeli na Podvežici koja  će početi zračiti i ljude privlačiti. To će pomoći u rastu u vjeri stanovnika grada Rijeke.“ Svjetski promotor kapela danonoćnog klanjanja uvjeren je kako će se kapele početi otvarati i u drugim krajevima Hrvatske koja je, kako je istaknuo, kroz stoljeća dokazala svoju vjeru u Isusa Krista. Upozorio je na opasnost da vjera postane navika zbog koje se gubi prvotni žar.  Tada vjeru treba obnavljati i to se najbolje čini euharistijskim klanjanjem i molitvom svete krunice,  poručio je p. Justo. 

Kapela danonoćnog klanjanja „Sv. Ivana Vianneya“ dio je atrija župne crkve na Podvežici. Uređena je darovima župljana i dobročiniteljima dok je svetohranište dar jedne obitelji iz New Yorka koja se u svome gradu brine oko kapele euharistijskog klanjanja. Riječ je o prvoj kapelici u Hrvatskoj koja je otvorena sedam dana u tjednu od 0-24.

Skip to content