Jedanaest sestara proslavilo zlatne i dijamantne jubileje redovništva
Kategorija:
Vijesti

Jedanaest sestara Družbe Presvetog Srca Isusova proslavilo je u petak 14. kolovoza u crkvi Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi visoke jubileje redovništva. S. Alojzija Toto, s. Flavija Prepunić, s. Ignacija Mihaljević, s. Judita Podnar, s. Leopolda Rukav, s. Mihaela Djaković, s. Natalija Franjković, s. Viktorina Radošević i s. Viliberka Čepelja prve zavjete dale su prije pedeset godina u Crikvenici, 12. rujna 1965., dok su deset godina ranije, 12. rujna 1955. to u Crikvenici učinile s. Regina Kristanić i s. Rozarija Elek.

Za svaku redovničku zajednicu velika je radost i slavlje prvih i doživotnih zavjeta jer su oni izraz vitalnosti zajednice, ali bi veća radost trebala biti kada se slave srebrni, zlatni i dijamantni zavjeti jer su oni potvrda da ono što se prvi i doživotnim zavjetima obećalo – održalo i živjelo, kazao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodeći svečano misno slavlje. Upozorio je na činjenicu kako su danas brojnija slavlja ovih posljednjih, nego prvih doživotnih zavjeta koje u zajednicu unose tjeskobu i strah jer je riječ o znacima starosti, a ne mladosti redovničke zajednice.

Ipak, treba se radovati što su životi jubilarki urodili plodovima i njihova radost treba biti radost cijele redovničke zajednice i Družbe. S vama se raduje i Riječka nadbiskupija i sve druge biskupije i nadbiskupije u kojima ste tijekom svog redovničkog života požrtvovno djelovale, kazao je nadbiskup. Dodao je kako su jubileji prigoda da od Boga darovani trenutak iskoristimo za propitkivanje dosadašnjeg nasljedovanja Krista i pripadnosti njemu. Na svakoj etapi puta poziv se može živjeti dostojno i nedostojno, cjelovito ili djelomično, odlučno ili kolebljivo.  Ne možemo dostojno živjeti poziv ako smo podijeljeni, posvađani, ili ako svatko gleda samo na svoje interese i u zajednici živi svoj privatni život, upozorio je nadbiskup.

Stoga je jubilarke pozvao da se u povodu svojih visokih jubileja propitaju u kojoj mjeri i na koji način su živjele svoj poziv gradeći i čuvajući zajedništvo Duha Svetoga u Družbi i u sredinama u kojima su živjele i djelovale. Također, istaknuo je da Gospodin još uvijek ima planove za njih te im čestitao na dosadašnjoj vjernosti i ustrajnosti. Na kraju misnoga slavlja čestitao je sestrama visoke jubileje kazavši kako su služeći u mnogim krajevima Hrvatske i inozemstva, nasljedujući Isusa, svjedočile Kristovu ljubav drugima. Upisane ste u povijest Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije u kojima ste djelovale i pomagale svećenicima u najtežim vremenima nakon Domovinskog rata, poručio je jubilarkama nadbiskup Devčić.  

 

Skip to content