Isus nas poziva na ozbiljnost, marljivost i kreativnost
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup i metropolit mons.dr. Ivan Devčić predvodio je u srijedu 16. rujna u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti svečano misno slavlje u povodu početka nove školske godine.

Mnogobrojnim osnovnoškolcima i njihovim učiteljima na početku je istaknuo da je sam Isus bio Učitelj, a tako su ga nazivali i njegovi učenici. Sve što je naučavao upućivao je ne samo onima koji su ga slušali tada na obali Galilejskog mora, nego na sve ljude, pa i današnje vjernike koji su njegovi učenici. Također, kao što njegovi prvi učenici i slušatelji nisu na jednak način prihvaćali ono što je on govorio, tako i danas neki zbog raznih briga ili težnje za zabavom i užicima, brzo zaborave ono što je Isus u njihove uši i srca po vjeroučiteljima posijao. Ali na sreću, postoje i oni u čijim srcima i životima Isusove riječi i nauk urode višestrukim plodovima, kazao je nadbiskup.

Učenike je pozvao na ozbiljnost, marljivost i kreativnost. „Učitelji se moraju dobro pripremati za svaki sat kako bi predviđenu građu mogli učenicima izložiti na način da je razumiju i shvate. Isto tako ste i vi, dragi učenici, pozvani pozorno i zainteresirano pratiti što vam vaši učitelji govore, te to sami nastojati produbiti, svjesni pritom stare latinske uzrečice: ‘Non schoale, sed vitae discimus.’ (Ne učimo za školu, nego za život.)“

U nastavku ih je podsjetio da se ne zaborave izgrađivati kao solidarni i velikodušni ljudi po uzoru na Isusa Krista. „To znači da se usporedo s rastom u spoznajama i znanjima, moramo truditi rasti u vrlinama i krepostima, od kojih je prema sv. Pavlu najveća ljubav. Prema tome, sve vaše znanje, umijeće i imanje malo vrijedi ako nemamo ljubavi.“

Zaključujući propovijed učenicima i učiteljima zaželio je sretnu i uspješnu novu školsku godinu poručivši im da im učenje za život, a ne za školu, bude najdublji motiv kojim će i drugima život učiniti ljepšim.

Skip to content