Isus je bio poslušan Bogu
Kategorija:
Vijesti

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u subotu 4. travnja Vazmeno bdijenje u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunti. Na samom početku istaknuo je kako slavimo svetu noć koju je Krist obasjao svojim uskrsnućem i u kojoj je svjetlo pobijedilo tamu, milost grijeh, a život smrt.

“Sveto pismo svjedoči o snazi grijeha koji je potpuno poremetio prvotni sklad što ga je Bog stvorio, ali i o Božjoj odlučnosti da istrgne svoje stvorenje iz ralja smrti. Tako je Sveto pismo velika knjiga koja govori o velikoj drami u kojoj su glavni igrači Bog i čovjek, Stvoritelj i stvorenje.” U nastavku je podsjetio da je prvi čovjek, Adam, odbacio Božje norme čime je ugrozio sebe i sve stvoreno. Ali Božja ljubav je neizmjerna i ne dopušta da djelo njegovih ruku propadne, kazao je nadbiskup. Zbog toga on stvara plan spasenja svoga djela. O tome nam govori Sveto pismo i u večerašnjim čitanjima iz Starog zavjeta slušali smo što je sve Bog učinio u pripremi našeg spasenja, dok su nam novozavjetna čitanja progovorila o konačnom ispunjenju Božjeg nauma po njegovom jedinorođenom Sinu, rekao je nadbiskup.

U nastavku je istaknuo kako Bog svoj naum počinje ostvarivati podižući jednog čovjeka, Abrahama, koji je svoju vjeru dokazao spremnošću da žrtvuje svog jedinorođenca. Iz Abrahamove loze potekli su mnogi suradnici Božjeg plana spasenja, među njima i Mojsije koji je izvadio narod iz ropstva vodeći ga četrdeset godina kroz pustinju u obećanu zemlju. Na putovanju iz ropstva u slobodu, narod je na Sinaju sklopio savez s Bogom, kojemu je svako toliko bio nevjeran. Ali Bog je bio strpljiv s narodom izbavljajući ga iz različitih nevolja, rekao je nadbiskup. Ipak, bilo je i onih koji su bili Bogu vjerni, kao i proroka koji su narod korili zbog nevjernosti i pozivali ga na obraćenje i vjernost. Iz Bogu vjernog naroda iznikla je Marija, Isusova majka kao i njezin zaručnik Josip. Njih dvoje najsjajniji su primjer Abrahamove vjere u Boga, što je Marija izrazila svojim: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.’ Time je dala Bogu pristanak da bude Isusova majka koji će ostvariti Božji plan spasenja, poručio je nadbiskup Devčić.

Dodao je kako je i Isus bio poslušan Bogu što je potvrđivao da ne vrši svoju, nego Očevu volju. U skladu s tim naučio nas je da u molitvi Očenašu molimo: ‘Budi volja tvoja..’ “Isus nas je svojom poslušnošću Ocu spasio, kao što nas je prvi Adam u raju zemaljskom neposluhom upropastio. Bio je do kraja poslušan Bogu i Bog ga je treći dan uskrisio od mrtvih.”

Nadbiskup je na kraju pozvao vjernike da budu Kristovi nasljedovatelji, te da s Isusom možemo prijeći iz smrti u život samo ako budemo vršili volju Oca na nebesima. “Prema sv. Pavlu, naše se poistovjećivanje s Kristom događa na dvije razine. Prvo, po krštenju, gdje umiremo starom neposlušnom čovjeku, starom Adamu koji je Bogu rekao da ga ne želi slušati, i istovremenom postajemo novi ljudi u novom Adamu koji je Krist , poslušan Bogu do kraja. Drugo, naše poistovjećivanje s Kristom događa se ako živimo ono što smo na krštenju postali tj. ako se vođeni Duhom Svetim ozbiljno trudimo živjeti i djelovati kao Krist, biti kao on poslušni Ocu nebeskom i zauzimati se poput njega za spasenje svakog čovjeka.”

Po završetku Vazmenog bdijenja nadbiskup je svim vjernicima i njihovim obiteljima čestitao Uskrs.

Skip to content