Islam kroz prizmu suvremenih političkih događanja
Kategorija:
Vijesti

web-slijepiIslam kroz prizmu suvremenih političkih događanja s kraja 20. i početka 21. stoljeća u svjetlu povijesti i perspektive dijaloga sa zapadom i kršćanstvom – bila je tema izlaganja kojeg je u četvrtak 15. listopada u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci održao dr. sc. Robert Holjevac s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, kao gost predavač na tribini u povodu Dana bijelog štapa. Tribinu je priredilo Povjerenstvo za pastoral bolesnih, osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama te medicinskog osoblja Riječke nadbiskupije, koje je, kako je rekla Gordana Fumić, voditeljica Povjerenstva ovog proljeća ustanovio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić s ciljem izlaženja ususret hendikepiranim osobama i njihovim udrugama, kao i svim ljudima koji pate. Moderator tribine bio je vlč. Marko Stipetić, vicerektor riječkog Bogoslovnog sjemeništa i duhovnik Povjerenstva, dok su u glazbenom dijelu nastupili bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci.

Govoreći o povijesti nastanka i širenja islama i o povijesti odnosa sa zapadom i kršćanstvom kao i o stanju u dijelu svijeta iz kojeg danas prema Europi dolaze mnoge izbjeglice, predavač je izrazio mišljenje da su posrijedi velike geopolitičke igre. Na pitanje kako očekuje da će se izbjeglice koje već više od mjesec dana prolaze i kroz Hrvatsku afirmirati u Europi, poručio je da se treba nadati onome što je rekao Isus Krist, i što uvijek i postoji: ‘Bijah gladan i nahraniste me, bijah žedan i napojiste me, bijah gol i odjenuste me’. To svima nama mora biti imperativ. Svi moramo raditi na tome da te ljude prihvatimo u njihovom totalitetu, u cijelom njihovom identitetu i da oni prihvate sredinu u koju su došli. Moramo raditi na tome da ti ljudi budu maksimalno integrirani, ali isto tako da prihvate naše vrijednosti ljudskih prava, da dođe do susreta čovjeka i čovjeka, rekao je među ostalim prof. Holjevac.

Uz predstavnike nekih udruga i redovničkih zajednica, tribina je, među ostalim, okupila i predstavnike nekih drugih vjerskih zajednica te su nazočili i riječki baptistički pastor Giorgio Grlj i glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović.

Imam Mujkanović izrazio je oduševljenje predavanjem prof. Holjevca i sam postavio pitanje kako izbjeglice koje dolaze iz Sirije i drugih zemalja integrirati u europsko društvo. Izdvojio je Hrvatsku kao najbolji primjer integriranja i kao zemlju kroz koju je prošao veliki broj izbjeglih ljudi, a svima je bila pokazana otvorenost i pružena pomoć. Kao musliman, pripadnik vjere islama, naježim se kad se spomene islamsku državu, rekao je među ostalim Mujkanović složivši se s Holjevcem da u odnosima trebamo počinjati od sebe. Na nama je da mijenjamo svijet, ali nažalost ne možemo mijenjati ni Siriju, ni Afganistan, ni Francusku nego ono što nam je blizu, a to je Republika Hrvatska i odnos koji gajimo jedni prema drugima, rekao je među ostalim ostalim Mujkanović.

 

Skip to content