Ignacijevske duhovne vježbe
Kategorija:
Vijesti

thZajednica kršćanskog života (ZKŽ) Rijeka organiziraju velike ignacijevske duhovne vježbe u svakodnevnom životu u trajanju od šest mjeseci.
Prema riječima predsjednika ZKŽ-a Damiana Srdoča, Zajednica je današnji sljedbenik Marijanskih kongregacija – laička grana isusovačke, ignacijanske duhovnosti koja u katoličkoj crkvi prisutna punih 450 godina. Članovi ZKŽ-a su vjernici laici koji žive ignacijansku duhovnost. Srdoč dodaje kako je ZKŽ apostolsko tijelo koje je angažirano na različitim poljima u svakodnevnom životu i na svim granicama kamo ih Papa šalje. Važan dio apostolata su i duhovne vježbe od kojih za javnost često organiziraju trodnevne u isusovačkom samostanu u Opatiji, te velike ignacijevske duhovne vježbe u svakodnevnom životu koje traju 6 mjeseci. Uvijek su pod vodstvom nekog isusovca, u ovom slučaju p. Vatroslava Halambeka, koji je ujedno i duhovnih bogoslova u Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.” u Rijeci.

Duhovne vježbe preporučuje se svima i one su baština Katoličke crkve, poručuje Srdoč. Dodaje kako je model velikih duhovnih vježbi u svakidašnjici osobito prilagođen vjernicima laicima, zaposlenim ljudima koji si vremenski ne mogu priuštiti odlazak na duhovne vježbe u samostan ili drugdje. ‘Rastegnute’ su na šest mjeseci, ali zahtijevaju određenu disciplinu onoga tko ih pohađa kao i njegovu želju da samog sebe bolje upozna, da bolje upozna Božji glas u svome životu, da se na neki način suobliči i svoj život uredi u skladu s Božjom voljom. Potrebna je čovjekova želja da preuredi svoj život u skladu s Isusovim životom, da se popravi te donese neke plodonosne odluke zahvaljujući kojima će kročiti dalje kroz život u skladu s Božjom voljom, te da će tu Božju volju trajno osluškivati u sebi, poručio je Srdoč.
Prijave su u tijeku i svi zainteresirani potrebne informacije mogu pročitati na mrežnoj stranici Zajednice: www.zkz.hr ili se prijaviti putem e-mail adresu: predsjednikzkz@gmail.com. Prvi susret bit će u nedjelju 17. siječnja 2016. u crkvi Presvetog Srca Isusova na Zametu nakon večernje mise koja počinje u 18 sati.

Skip to content