Humanitarni rad dr. Mancea ne može ostati bez ploda – ni ovdje, ni u vječnosti!
Kategorija:
Vijesti

Umro ugledni liječnik i dobrotvor dr. Ivo Mance

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić uputio je u četvrtak 27. kolovoza  pismo iskrene sućuti i molitvene blizine obitelji Mance u povodu smrti njihovog člana, uglednog liječnika i dobrotvora dr. Ive Mancea (1933.-2015.)

„Poznata mi je pokojnikova ljubav prema domovini Hrvatskoj i njegovom Gorskom kotaru koliko je dobra učinio pomažući djeci naših branitelja i invalida Domovinskog rata, njegova briga oko podizanja odmorišta za rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju Šimatovu i nabavke aparata za liječenje djece u Dječjoj bolnici na Kantridi i Kliničkom bolničkom centru u Rijeci, kao i oko uređenje crkvenih objekata njegova kraja. Hvala mu za svu nesebičnu zauzetost! Takav humanitarni rad ne može ostati bez ploda ni ovdje ni u vječnosti.“

Svaki rastanak je težak, ali neka Vas jača vjera i nada u Isusove riječi koje jedino daju puni smisao bilo kojim našim nastojanjima: ‘Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25,40), ‘Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta!’ (Mt 25,34), stoji u izrazima sućuti nadbiskupa Devčića.

Ovaj veliki humanitarac osnovao je nakon početka Domovinskog rata Udrugu: “Njemačka pomoć za djecu u Hrvatskoj”, i preko nje domovini pomogao u nabavi vrijednih medicinskih uređaja, stipendiranju učenika i pruža druge oblike pomoći, ne samo u Gorskom kotaru, nego i u drugim krajevima Hrvatske. Crkve i kapelice rodnoga kraja obnavlja od 1984. o svojem trošku. Njegov humanitarni rad prepoznaje i sv. papa Ivan Pavao II. koji ga je 2003. odlikovao visokim crkvenim odličjem “Za papu i crkvu”, a dvije godine ranije Općina Brod Moravice uručuje mu najveće priznanje – statut Počasnog građanina Brod Moravica. Ipak, najveće priznanje odaju mu mještani Gorskog kotara koji, nakon vijesti o njegovoj smrti, u Šimatovu uz križ spontano ostavljaju svijeće i cvijeće.

Misa zadušnica za dr. Ivu Mancea bit će služena u subotu 29. kolovoza u 17 sati u crkvi sv. Križa u Šimatovu, dok će na pogreb u Njemačku, kao nadbiskupov izaslanik, otputovati mons. Nikola Uravić i tamo ožalošćenoj obitelji predati nadbiskupovo pismo sućuti.

Foto: Novi list

Skip to content