Hodočašće vjernika prvostolnog dekanata Čudotvornom raspelu
Kategorija:
Vijesti

U nedjelju 1. ožujka vjernici prvostolnog dekanata Riječke nadbiskupije hodočastili su Čudotvornom raspelu u katedralu sv. Vida. Svečano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Tradicionalno, program je počeo kratkim pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za ispovijed i križnim putem. Hodočašće su pjesmom animirali župni zborovi župe sv. Ivana Kristitelja sa Škurinja.

Pokorničko bogoslužje predvodio je vikar župe sv. Ivana Krstitelja vlč. Pero Marijanović, a križni put dekan prvostolnog dekanata vlč. Kristijan Zeba. Govoreći o poruci Lukina evanđelja o Zakeju i Isusu koji mu je rekao: „Danas mi je proboraviti u tvojoj kući.“ (Lk 19, 46), vlč. Marijanović je kazao da je potrebno dopustiti da milost dođe u naša srca, preko svećenika kojima je Isus dao vlast otpuštanja grijeha. Većim ili manjim grijesima nismo Bogu dopustili da mu bude ugodno u našoj ‘kući’ i stoga je ispovijed važna za svakog vjernika, poručio je. Križni put predvodio je dekan prvostolnog dekanata vlč. Kristijan Zeba, dok su razmatranja uz postaje čitali župljani župa koje pripadaju prvostolnom dekanatu.

Korizma je vrijeme  kada trebamo obnoviti sebe i naš život, osobito u vremenu pripreme za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, rekao je nadbiskup Devčić predvodeći misno slavlje. Dodao je kako trebamo otvoriti svoja i vrata svojih domova kako bismo ugostili obitelji iz drugih dijelova  Hrvatske.

Dodao je da ne smijemo biti škrti kada nas Bog poziva na darivanje.  Trebamo, poput Abrahama, biti velikodušni i prihvatiti Božju volju kao blagoslov. Bog vidi i čuje sve naše potrebe. Budimo poput Marije i Josipa i darujmo mu se u cijelosti. Ne bojte se u potpunosti otvoriti i odreći svjetovnog, rekao je nadbiskup.

U nastavku je potaknuo vjernike da u  korizmi zajedno s Isusom pođu na brdo na kojemu će spoznati kako sve u životu ima smisao. Popnimo se na visinu vjere koje će našim životnim tegobama dati smisao. Ponekad je to i brdo samoće, ali ne brinimo, jer to nas krijepi i jača u borbi protiv naših strahova i izgubljenosti, rekao je nadbiskup. Dodao je kako sa svakog brda na koje se penjemo sja svijetlo uskrslog Isusa. Ono nas podsjeća na duhovnu bjelinu koju smo stekli na krštenju, a korizma nas poziva da se operemo dobrim djelima, ispovijedi i molitvama te tako vratim bjelinu, poručio je.

Zaključujući propovijed vjernike je potaknuo na molitvu za obitelji kako bi ponovo zračile sakramentom ženidbe i čistoće, kako bi veza muža i žene ponovo bila čista. Po završetku misnog slavlja, predvođeni nadbiskupom Devčićem, vjernici su se poklonili Čudotvornom raspelu i napravili ophod oko oltara. (S.J.)

 

 

Skip to content