Hodočašće brodovima
Kategorija:
Vijesti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riječki pomorci i ribari, pomorske tvrtke, njihove obitelji i svi koji od mora živa i s njime su povezani, hodočastili su prve nedjelje došašća, 29. studenog u najstarije svetište sv. Nikole na istočnoj strani Jadrana u Kraljevicu, slaveći i zahvaljujući na taj način svome zaštitniku.
Posebnost riječkog hodočašća je što se ono u svom glavnom dijelu odvija bordovima. U jutarnjim su satima iz riječke luke isplovili brodovi pomorskih tvrtki puni hodočasnika, a predvodilo ih je plovilo Lučke kapetanije. Ove je godine vrijeme bilo idealno za hodočašćenje brodovima, lijep sunčan dan uz minimalnu buru, podario je mirnu i sigurnu plovidbu. Nije uvijek bilo tako, prisjetili su se dugogodišnji sudionici, ali uvijek se hodočastilo, po buri i po jugu te tako stvaralo tradiciju dugu gotovo 20 godina.
Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana Juraj Karninčić objasnio je kako je sv. Nikola uvijek prisutan u životima pomoraca, kao zaštitnik i utjeha na teškim putovanjima. „To je jedna lijepa tradicija koju treba održavati. Hodočašće brodovima sv. Nikoli, kao i druge manifestacije koje organizira Udruga kapetana, uz suradnju Apostolata mora, služe očuvanju pomorske tradicije. Time želimo da grad Rijeka diše pomorski, jer s područja Sjevernog Jadrana trenutno 2500 kapetana plovi Jadranom i svim svjetskim morima.“
Duhovnik Apostolata mora i povjerenik za pomorce Riječke nadbiskupije Luka Lučić također se ukrcao na brod u Rijeci i predvodio hodočašće do Kraljevice. Nakon manje od dva sata plovidbe, u Kraljevici, gradu s velikom pomorskom tradicijom doček je bio svečan, a zatim su u procesiji iz luke krenuli u svetište sv. Nikole gdje je duhovnik Lučić predvodio misno slavlje. „Ponos, dostojanstvo, čast i poštenje najljepše su riječi kršćanskih putnika kroz život. Na to nas Isus poziva prve nedjelje došašća i tako usmjerava kroz život“, rekao je u propovijedi. Objasnio je kako taj Kristov poziv posebno vrijedi pomorcima koji su često u ugrozi na svom životnom putu. „Kristov poziv daje im snage da ne malaksaju u teškim situacijama u svom zahtjevnom poslu i načinu života“, poručio je Lučić te ohrabrio pomorce i potaknuo ih da čuvaju vjeru tradiciju.
Tradicionalno, veliku zavjetnu svijeću na početku mise ispred oltara je upalio lučki kapetan Darko Glažar, a brojne hodočasnike, pomorce i njihove obitelji pozdravio je i župnik Kraljevice Ivica Klanac.

Skip to content