Franjevački novaci s beskućnicima predstavili Ulične svjetiljke
Kategorija:
Vijesti

Promotivno – prodajnom akcijom na riječkom Korzu javnosti je u prosincu predstavljen božićni broj prvog hrvatskog časopisa o ljudima s  margine društva „Ulične svjetiljke“. Uz beskućnike – prodavače Uličnih svjetiljki, korisnike Prihvatilišta za beskućnike „Ruže svetog Franje“, nužnog smještaja grada Rijeke i Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić, u prodaji su se pridružile učenice Učeničkog doma Marije Krucifikse Kožulić te trsatski novaci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s odgojiteljem fra Tomislavom Faletarom.

„Ovo mi je prvo životno iskustvo pomaganja beskućnicima, osobito na ovakav izravan način. Dosad se to svodilo na pomaganje prosjacima. Pomaganje siromašnima me uvijek radovalo, a sada ih još više mogu upoznati, prodavajući časopis zajedno s njima, podijeliti njihove probleme s ulice“, poručio je novak fra Andreo Matanović.

U promotivno-prodajnoj akciji volonteri su imali prilike na sat-dva doživjeti pozitivna iskustva dobrih ljudi koji su izdvojili osam kuna, pa i više  za primjerak “Uličnih svjetiljki”, od čega pola iznosa ide prodavaču, a druga polovica za tisak novoga broja.

Nakon prvog ovakvog susreta beskućnika i mladih franjevaca uslijedio je i onaj drugi u Prihvatilištu za beskućnike »Ruže Sv. Franje«, i to za blagdanskim stolom. Ugodna atmosfera, zvuci pjesme, upoznavanja i radosti odzvanjali su prostorijama prihvatilišta.

Franjevački svjetovni red s Trsata provodi ove hvalevrijedne projekte pomoći socijalno najugroženijim građanima.  Upravo ovakvi projekti i akcije omogućuju svim ljudima dobre volje da na jedinstven način dožive svu težinu beskućničke sudbine, pokazujući im kako javnost reagira  na ovaj sve prisutniji problem u hrvatskom društvu. (M.J.)

Skip to content