Formacija animatora za mlade
Kategorija:
Vijesti

Formacija za animatore Riječke nadbiskupije provedena je u suradnji s Uredom za mlade HBK i Salezijanskom obitelji. Druga faza formativnih susreta održana je od 11. do 18. srpnja u Baškim Oštarijama.

Ako se riječ animator etimološki razloži uviđamo kako je korijen te riječi označen „Duhom“, a u kršćanskom smislu animator bi bio ona osoba koja pomaže i podržava djelovanje Božjega Duha u svijetu, čovjeku i društvu.

Iako je svakome od nas već kod krštenja, a u sakramentu kršćanske zrelosti – potvrdi taj Duh darovan za službu Crkve, posebno raduje činjenica da upravo danas, u ovome vremenu kada se osjeća opća stagnacija vjerkih osjećaja i pobožnih praksi u sve više sekulariziranome svijetu u našoj nadbiskupiji niču mladice nade. Te su mladice upravo naši mladi, koji osnaženi Duhom žele biti glasnici Božji – proroci u Crkvi i društvu. Njima, koji su to svoje poslanje otkrili, ured za mlade naše nadbiskupije u suradnji s Uredom za mlade HBK i Salezijanskom obitelji omogućio je protekle pastoralne godine formaciju za animatore, koja se u našoj nadbiskupiji nije provodila već deset godina, a na inicijativu mladih i uz svesrdnu podršku povjerenika za mlade vlč. Velimira Martinovića i nadbiskupa Ivana, ove je godine 20-tak mladih iz župa i zajednica naše nadbiskupije prošla kroz navedenu formaciju.

Program formacije animatora odvija se na dvije razine, kroz Temeljnu formaciju u obliku pet vikenda u kojima mladi prolaze različite teme od identiteta animatora do duhovne dimenzije animatora i njegove uloge unutar župne i biskupijske zajednice. Ovu su formaciju mladi naše nadbiskupije prolazili zajedno s mladima iz Gospićko-senjske biskupije. Druga faza formativnih susreta odvija se u obliku Specijalizacije animatora koja se ove godine održala od 11. do 18. srpnja u Baškim Oštarijama. Zajedno s mladima iz naše nadbiskupije sudjelovali su i mladi iz Bjelovarsko – križevačke, Zagrebačke i Varaždinske biskupije. U pratnji našeg povjerenika za mlade vlč. Velimira Martinovića proveli smo osam nezaboravnih dana u atmosferi bratskog zajedništva i napornog učenja kroz različite radionice i praktične radove u pratnji naših animatora instruktora.

Pomalo zabačen velebitski kraj predstavlja idealno mjesto u kojem smo osim svojih animatorskih vještina mogli produbiti i međusobno zajedništvo, a ono što je ostalo do sada nezapamćeno jest jedinstvo mladih. Naime, iako iz različitih biskupija, pokazali smo još jednom kako je jedan Duh koji vodi Crkvu i upravo kao pravi animatori i suradnici toga Duha postigli smo nezapamćeno jedinstvo. Sklopljena su brojna prijateljstva a na rastanku je proliveno i mnoštvo suza. Sve je to jedan svjedočki znak cijeloj Crkvi. Iako naizgled nezainteresirani, mladi su skriven izvor kreativnosti i živosti koja je u poslijednje vrijeme pomalo udaljena od naših župnih zajednica.

Skip to content