Druga obljetnica Hospicija
Kategorija:
Vijesti

Riječki Hospicij „Marija Kozulić“ 28. siječnja proslavio je 2. obljetnicu djelovanja. Djelatnici ustanove čiji je osnivač Caritas Riječke nadbiskupije obljetnicu su proslavili misom koju je u sjemenišnoj kapeli predvodio nadbiskup Ivan Devčić. Nakon mise, proslavi su se pridružili i predstavnici ustanova s kojima Hospicij surađuje, a ispred Kliničkog bolničkog centra Rijeka, s kojim je Hospicij na više načina povezan, došao je novi ravnatelj Davor Štimac.

Na proslavi su sudjelovali i predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Centra za socijalnu skrb i policije te svi koji su pomogli djelovanje ove ustanove za palijativnu skrb.

Nadbiskup je na misi potaknuo djelatnike, volontere i dobrotvore hospicija da se čineći dobro ugledaju u Isusa Krista i nadahnjuju njegovim riječima. „Isus nam je lijepo rekao da ono što činimo jednome od njegove najmanje braće, njemu činimo. Koji tako čine bit će blaženi i bit će svrstani uz Boga.“ Zahvalio je svim revnim djelatnicima, na čelu s ravnateljicom s. Danijelom Orbanić, koji s puno ljubavi pomažu bolesnima i nemoćnima da najbolje moguće provedu posljednje dane svoga života. „Pozivam vas da se sjetite tih Kristovih riječi dok pomažete nemoćnima i njihovim najbližima kojima je u tim teškim trenucima itekako potrebna topla i lijepa riječ. Isus je svojom mukom dao smisao svakoj ljudskoj patnji. Patnja je iskušenje koje nas može pročistiti i učvrstiti u pouzdanju i vjeri u Boga.“ Nadbiskup je molitve uputio i za sve one koji su u Hospiciju proveli posljednje dane svoga zemaljskog života i prešli u novi život.

U protekle je dvije godine Hospicij primio 328 osoba, njih 269 u njemu je i preminulo. Ostali su uslijed poboljšanja zdravstvenog stanja pušteni kućama. Prosječna duljina boravka u hospiciju je dvadesetak dana, a kapacitet je gotovo u potpunosti popunjen.

Skip to content