Dodijeljeno priznanje mjesečniku “Zvona”
Kategorija:
Vijesti

Hrvatsko društvo katoličkih novinara, u povodu Međunarodnog dana društvenih komunikacija, dodijelilo je posebno priznanje mjesečniku za kršćansku kulturu Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije „Zvona“, a u povodu 50. godišnjici kontinuiranog izlaženja.  Dodjela priznanja održala se u ponedjeljak 1. lipnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Nakon pozdravne riječi predsjednika HDKN-a Nene Kužine, prigodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za medije HBK, riječki nadbiskup Ivan Devčić. Okupljene novinare upoznao je s počecima Zvona kazavši kako su od župnog listića izrasla u mjesečnik koji pokriva Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju. Prvi urednici i osnivači mons. Ante Sironić i mons. Josip Šojat puno su radili na terenu, prijatelji su ih vozili u Liku, Krbavu i otoke, a svoje tekstove pisali su rukom da bi ih kasnije tajnica prepisivala na pisaćoj mašini, kazao je nadbiskup koji je i sam bio urednik i novinar Zvona.

Nadbiskup je na osobit način istaknuo tekstove koje je u Zvonima objavljivao gospićko-senjski biskup Mile Bogović kazavši kako je riječ o znanstvenim tekstovima koji su kasnije bili utkani u temelje biskupovih objavljenih knjiga. Iako skroman mjesečnik, Zvona su neiscrpan izvor i svjedok vremena djelovanja Crkve u vrlo teškim vremenima, rekao je nadbiskup te se zahvalio svim urednicima ovog mjesečnika mjesne Crkve. 

U nastavku je istaknuo kako je Crkva zakoračila u svijet digitalnih medija i taj korak mora pratiti. S tim u vezi Riječka nadbiskupija jedna je od prvih koja je prije 12 godina osnovala Ured za odnose s javnošću, a prisutna je i na društvenim mrežama. Na osobit način spomenuo je pok. fra Mirka Mataušića, inicijatora brojnih projekata i iskoraka prema svijetu medija. „Ljubio je svoj franjevački red, ali i poticao na otvorenost prema medijima. Zaslužio je da ga se sjetimo i kažemo: ‘Veliko hvala!’“ 

Nadbiskup je istaknuo da je novinarski kruh onaj sa sedam kora i nije lako ići ukorak sa svjetovnim medijima. No, ako učinimo ono što možemo u određeno vrijeme, ostavit ćemo traga. Tako su i Zvona izlazila svih ovih godina i ostavila neizbrisiv povijesni trag u današnjem vremenu, poručio je riječki nadbiskup.

Prigodno izlaganje o poruci pape Franje za 49. Međunarodni dan sredstava društvenih komunikacija održao je prof. Jerko Valković koji je ovim povodom predstavio Odjel za komunikologiju Katoličkog sveučilišta koji će s radom početi i prve studente primiti od nove akademske godine. Dodijeljene su i nagrade za životno djelo, novinaru „Glasa Koncila“ Tomislavu Vukoviću te Godišnja nagrada urednici vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija Tanji Popec. Također, priznanja su dodijeljena: glasilu Pokreta folklora „Novi svijet“ za 50. godina izlaženja, kršćanskoj obiteljskoj reviji „Kana“ za 45. obljetnicu, listu franjevačkih zajednica „Brat Franjo“ za 40. godišnjicu, „Crkvi na kamenu“ – pastoralno-informativnom listu hercegovačke biskupije za 35 godina izlaženja, glasniku Postulature „Blaženi Alojzije Stepinac“ za 20 godina djelovanja te Katoličkom listu „Zvonik“ iz Subotice za 20 godina izlaženja. 

Skip to content