Danas je puno tjelesnih, ali još više duhovnih invalida
Kategorija:
Vijesti

NadbiskupU četvrtak 3. prosinca riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je misno slavlje u svetištu Majke Božje Trsatske u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Događaj je organiziralo Povjerenstvo Riječke nadbiskupije za pastoral bolesnih, s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama te medicinskog osoblja.

Pozdravnu riječ uputio je čuvar Svetišta, gvardijan trsatskog samostana fra Antun Jesenović istaknuvši kako je ovo prvi puta da se na ovakav način na Trsatu obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Nadbiskup Devčić dodao je kako je iz tog razloga osnovano Povjerenstvo kojemu je zahvalio na trudu i senzibiliziranju javnosti za većom brigom za osobe s invaliditetom. Govoreći o sv. Franji Ksaverskom na čiji blagdan se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, vjernike je upoznao s njegovim životom i brigom za potrebite. Sv. Franjo svojim misionarskim radom nije samo vjeru donosio, nego je evanđelje koje su ljudi prihvaćali mijenjalo njihov odnos prema bližnjemu, osobito prema nemoćnom čovjeku. U tome se očituje značenje kršćanskog misionara – istinsko služenje slabom čovjeku i u tom služenju ne gledati hoćemo li za to biti nagrađeni, kazao je nadbiskup.

Trsat-webPo uzoru na sv. Franju Ksaverskoga, ali druge svece, ne trebamo samo govoriti: „Gospodine, Gospodine!“, nego je potrebno djelovati i prema Isusovim riječima vršiti volju Očevu. Onaj koji želi Isusa slijediti mora biti solidaran, kazao je mons. dr. Devčić. Međunarodni dan osoba s invaliditetom dan je svih nas, jer svi smo potrebni Božje pomoći. Ovaj dan nas treba poticati da dajemo sve od sebe kako bismo drugima pomogli. Danas je puno tjelesnih, ali još više duhovnih invalida i ne smijemo biti ravnodušni prema onima kojima je potrebna duhovna pomoć, zaključio je nadbiskup. Liturgijsko pjevanje animirao je međužupni zbor „Trisagion“iz Bakarskog dekanata, a na misi je suslavio duhovnik Povjerenstva Riječke nadbiskupije za pastoral bolesnih, s invaliditetom, osoba s posebnim potrebama te medicinskog osoblja vlč. Marko Stipetić.

Skip to content