Budite oni koji će graditi zajedništvo!
Kategorija:
Vijesti

Osmu godinu u kontinuitetu Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije u suradnji s Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom u Rijeci organizira dolazak djece Srebrenice na ljetovanje u Primorsko-goransku županiju od utorka 14. do četvrtka 23. srpnja. Djeca su se u četvrtak 16. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci susresli s riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem.

Četrdeset i četvero mališana iz Srebrenice u pratnji svojih stručnih voditelja, katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i vjeroučitelja Marina Miletića te skauta volontera, boravit će u navedenom razdoblju u Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske.

Nadbiskup Devčić poručio im je da budu oni koji će graditi zajedništvo i promicati jedinstvo. “Nikada nemojte reći: ‘Ja ne mogu ništa učiniti!’ Svi mi možemo učiniti puno, u školi i svojoj okolini. Nemojte se svađati i ukoliko i dođe do neslaganja, razgovarajte.” Različiti smo po vjeri, ali to nas ne smije sprečavati da gradimo zajedništvo, kazao je nadbiskup. “Nitko od nas nije mogao birati gdje će se roditi i koje vjere će biti. Bog nas je sve stvorio različite, ali s istim potrebama. Bosna i Hercegovina je lijepa zemlja, ali je treba liječiti.”

Istaknuo je kako svi znamo što je Srebrenica proživjela te da se djeci na ovaj način ne samo liječe rane, nego i pokazuje da je moguće živjeti u različitosti,  graditi i obnavljati porušene međuljudske mostove. Svima nam je potrebno naučiti poznavati se i poštivati jedni druge u onome što tko jeste, da to znamo cijeniti i s različitima živjeti. To je zadaća svih nas, poručio je nadbiskup.

Na vama je da sredinu u kojoj živote učinite domom za sve i nadam se da ćete se sjećati trenutaka provedenih u Driveniku sa skautima i ljudima koji vas vole i dobro vam žele, poručio je nadbiskup. U nastavku je pohvalio projekt u kojemu mladi katolički skauti Riječke nadbiskupije stavljaju svoje slobodno vrijeme na raspolaganje djeci Srebrenice i o njima brinu 24 sata dnevno.

Voditelj projekta vjeroučitelj Marin Miletić istaknuo je kako su djeca mahom muslimani, a pravoslavaca je 30%. Katolički skauti su sretni jer im mogu pružiti srce i ljubav koju ta djeca kasnije sa sobom nose u srebreničku svakodnevicu, poručio je Miletić.

Katolički skauti pripremili su djeci Srebrenice bogat program ispunjen kupanjem na plažama Crikvenice, Rijeke i Opatije, ali i susrete s nadbiskupom Devčićem i glavnim riječkim imamom Hajrudinom ef. Mujkanovićem. Također, prije dolaska u Rijeku djeca su se susrela s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, a narednih dana posjetit će pravoslavni hram sv. Nikole, susresti se s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i predstavnicima Primorsko-goranske županije, gostovat će na utakmici Europske lige između HNK Rijeke i Aberdeena. Organizirana im je projekcija filma u Toweru (CineStar), vožnja brodom po Zaljevu, kao i niz radionica međusobnog uvažavanja te upoznavanja znamenitosti našeg kraja.

Ovaj dugogodišnji projekt pomažu: Riječka nadbiskupija, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Općina Vinodolska.

Skip to content