Budimo više s Isusom
Kategorija:
Vijesti

Cvjetnica u katedrali

S maslinovim grančicama u rukama, brojni su vjernici u nedjelju 29. ožujka proslavili Cvjetnicu, nedjelju muke Gospodnje, kojom je označen i početak Velikog tjedna. To je početak prisjećanja na sudbonosne događaje u danima koji prethode Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu. Riječki nadbiskup Ivan Devčić pozvao je u katedrali sv. Vida vjernike da duboko promišljaju dane i događaje Velikog tjedna.

„Nađimo vremena ovih dana da uzmognemo biti više s Isusom. Na taj način moći ćemo iz ovog Velikog tjedna izići bolji, prema Bogu i prema bližnjima, moći ćemo izići s više radosti i više nade“, poručio je nadbiskup okupljenim vjernicima koju su ispunili riječku katedralu. U rukama su nosili masline koje su blagoslovljene ispred obližnje župne crkve Uznesenja Marijina. Nakon uvodnih obreda vjernici su se u procesiji samim središtem grada, s maslinama u rukama i molitvom na usnama, uputili prema katedrali gdje je nadbiskup predvodio euharistijsko slavlje.

U propovijedi je vjernike podsjetio na značaj Velikog tjedna i uskrsnuća. „Ti se događaji odvijaju u rasponu od „hosana“ do „raspni ga“. Od hvalospjeva pri ulasku u Jeruzalem do poklika osude na smrt. I jedno i drugo vikali su isti ljudi“, rekao je nadbiskup. Dodao je kako se u događajima Velikog tjedna, svatko može prepoznati. Bilo da se našao u situacijama kada ga hvale ili kude, ali u prilikama kada i sam hvali ili osuđuje. „Često nam se dogodi da ne prepoznajemo Isusa u svim onim potrebnima, siromašnima, bolesnima koje susrećemo. Često nemamo dovoljno osjećaja solidarnosti i ljubavi za pomoći nekome.“ Nadbiskup je objasnio kako događaji Velikog tjedna, uskrsnuće i cijeli Isusov život daju novi, pravi smisao svakom ljudskom životu. „Nitko nam daje bolji odgovor na smisao života od Isusa. On nam pokazuje da Bog iz neizmjerne ljubavi želi da svaki čovjek uskrsne, da to, načinom na koji živi, učini već ovdje na zemlji, a onda i na puninu života u vječnosti.“

Skip to content