Božje milosrđe je istinska bit Božića

web-Bozic1

Nadbiskup Devčić na Božić misu tradicionalno slavio u riječkoj prvostolnici

Božić je blagdan mira, a time i prigoda da se zapitamo u kojoj smo mjeri mirotvorci i graditelji susreta, rekao je na početku svečanog misnog slavlja kojega je na Božić, u petak 25. prosinca, u katedrali sv. Vida u Rijeci predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.
U prigodnoj propovijedi podsjetio je početak Papine bule “Lice milosrđa”: ‘Isus Krist je lice Očeva milosrđa’, kazavši kako je u tim riječima sažeta tajna kršćanske vjere. Milosrđe je postalo živo i vidljivo u Isusu iz Nazareta, dosežući u njemu svoj vrhunac, kazao je nadbiskup. Dodao je da Sveti Otac također piše i što bismo trebali činiti u Godini milosrđa. Dužni smo čitati i razmatrati Isusovu riječ o milosrđu te tako upoznati ono što je on o milosrđu naučavao. Time nas papa Franjo želi potaknuti da češće čitamo i razmatramo Sveto pismo, a posebno evanđelje, kazao je propovjednik. S tim u vezi, podsjetio je na riječi sv. Jeronima da nepoznavanje Pisma znači nepoznavanje Krista.
Govoreći o primjerima Božanskog milosrđa, naveo je tri iz Lukina evanđelja: o izgubljenoj ovci, o izgubljenoj drahmi te ocu i dvojici sinova. Sve te prispodobe govore o nekome ili nečemu što je izgubljeno i o radosti ponovnog nalaska. Bog se raduje svakom od nas kad nas ponovo nađe. Njemu nije teško opraštati. To mu donosi veliku radost i Isus nas potiče da se bez straha vratimo u Očev dom, poručio je riječki nadbiskup.
U nastavku je kazao kako je Isus sve što je govorio riječima i slikama o Božjem milosrđu, to potvrđivao svojim djelima. Sve što je činio prema grešnicima, siromasima, isključenima, bolesnima i trpećima, bilo je u ‘znaku milosrđa’. U tom nas smislu proglašenjem Godine milosrđa, papa Franjo želi potaknuti na cjelovitije življenje milosrđa, rekao je nadbiskup. “A to nije ništa drugo doli cjelovito nasljedovanje Isusa, nasljedovanje ne samo riječima, nego poglavito djelima, cijelim životom. Samo cjelovitim nasljedovanjem milosrdnog Isusa kršćani mogu danas biti – i u svakom drugom vremenu – znak i kvasac novog svijeta, koji se temelji ne samo na pravdi, nego i na milosrđu i opraštanju, koje pretpostavlja pravdu ali je i nadilazi.”
web-Bozic2Rođenje Isusa Krista Sina Božjega u ljudskom obličju objava je bezgranične Božje ljubavi prema svemu stvorenom, a posebno prema čovjeku koji je kruna njegova stvaranja, kazao je propovjednik. Ono što je nebeskog Oca motiviralo da pošalje svoga Sina k nama nije osuda, nego spasenje po njegovoj milosrdnoj ljubavi. Božje milosrđe je istinska bit Božića. Milosrđe ne samo prema grešnom čovjeku, nego i prema svim stvorenjima koja su ranjena našim grijehom, poručio je nadbiskup Devčić. Dodao je kako je Isusovo rođenje početak novog stvaranja te da dopustimo da nas obuzme ta novost koju nam Isus želi darovati. “Ne priječimo mu da očisti i obnovi naša srca, kako bismo njegovo lice, koje je lice Očeva milosrđa, mogli prepoznati u licima naše braće, onih s kojima svakodnevno živimo i radimo, a posebno siromašnima i nemoćnima u kojima nam on sam dolazi u susret. Samo naša ljubav, naše milosrđe od kojega i sami živimo, može njihovim izboranim i ispaćenim licima vratiti prvotni božićni sjaj.”
Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je zahvalio svima koji su pomogli da proslava Kristova rođenja u riječkoj prvostolnici bude svečana, te uputio pozdrav gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu koji je u pratnji supruge došao na misu.

Skip to content