Bolesnik nam je dar, a ne teret!
Kategorija:
Vijesti

“Bjeh oči slijepcu, bjeh noge bogalju” tema je javne tribine koja se u ponedjeljak 9. veljače održala u Nadbiskupskom domu u Rijeci u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika. O temi su govorili: mr.sc. Bruna Velčić, dr. med. Aldo Valković, mr. sc. Iva Josipović i Marija Maras, ravnateljica Doma za starije „Kantrida“.

Govoreći o poruci pape Franje u povodu XXIII. svjetskog dana bolesnika, a na čije geslo se održala tribina, mr. sc. Bruna Velčić je istaknula kako je poruka Svetog Oca upućena svima koji brinu o bolesnicima. Papa ih želi osnažiti, poduprijeti, a s druge strane upozorava na laž o ‘kvaliteti’ života onih koji smatraju da teško bolesni nisu vrijedni življenja. Taj govor je sve prisutniji u sredstvima društvenog priopćavanja u kojima se govori o društvu u kojemu nema mjesta za bolesne. To je društvo u kojemu vlada egoizam i sebičnost, kazala je Velčić. “Za bolesne se mora naći vremena i na to nas upozorava Sveti Otac koji nas potiče na istinski nutarnji stav i susret s bolesnicima. Taj istinski susret moguć je ako u bolesniku vidimo dar, a ne teret.”

Zaključujući predstavljanje poruke pape Franje istaknula je kako bolesnici liječe zdrave od egoizma te da mudrost srca, o kojoj Papa govori u svojoj poruci, znači uvidjeti međusobnu upućenost bolesnika i osobe koja ga njeguje. Krist se prepoznaje  u obje osobe, i u bolesniku i njegovatelju, poručila je Velčić.

Iskustva iz prakse podijelio je dr. med. Aldo Valković.  Istaknuo je kako se bolesnik ne smije osjećati da je sam. „Kada provodimo vrijeme s bolesnikom, ne trebamo gledati na sat. Također, trebamo ga saslušati jer je čovjeku puno puta potrebnija topla riječ od dijagnoze.“ U nastavku je istaknuo kako se moramo boriti protiv kulture smrti, hedoizma, pomodarskih običaja koji npr. Božić predstavljaju kao praznik trošenja, a ne vjerski blagdan obiteljskog zajedništva. S okupljenima je podijelio i obiteljsko iskustvo njegovanja svoje majke rekavši kako je godinu dana svakodnevno o njoj brinuo i ti trenuci mu nisu teško padali. “Žao mi je jedino što to nisam mogao činiti duže. Nagrada koju sam dobio bio je pogled pun zahvalnosti moje majke.”

Primjere iz prakse navela je ravnateljica Doma za starije “Kantrida” Marija Maras. Upozorila je na negativan trend u razvijenijim zemljama u kojima se sve manje poštuju starije osobe. Govoreći o skrbi koja se pruža korisnicima Doma, istaknula je da ta briga mora u njima probuditi samopoštovanje. Kao temelj za kvalitetu života i mudrost srca o kojoj papa Franjo govori u svojoj poruci, naglasila je kako se kvalitetan odnos i skrb mogu pružiti samo ukoliko su uspostavljeni kvalitetni odnosi i toplina između korisnika Doma i osoblja, kao i osoblja između sebe te s obitelji korisnika.

Vrlo emotivno svjedočanstvo s okupljenima je podijelila mr. sc. Iva Josipović, majka 41-godišnjeg Marka koji je danas korisnik Centra za cerebralnu paralizu. „Marku liječnici nisu davali puno prilika za normalan razvoj. No, mi smo ga uključivali u sve naše aktivnosti i on danas čini puno toga što je u početku bilo nezamislivo. Prije Markovog rođenja studirala sam, pripremala se za odlazak na Sorbonu, bila državna reprezentativka u padobranstvu…, no rođenje djeteta promijenilo je prioritete. Marko mi je dao neizmjerno puno radosti. Ovo je bio Božji plan za mene.“ U nastavku je kazala da unatoč svim poteškoćama, Marko im u obitelji nikada nije bio ‘smetnja’. Bolesnima je važno da se osjećaju samostalno, da su ‘važni’ i da mogu činiti ono što hoće. Sve se isplati i sve se vrati što uložite. Nitko nije otpad društva i svakom treba dati priliku. Mi se moramo brinuti za bolesne. Nije tu riječ o novčanom ulaganju, nego ljudskom srcu i dobroti, poručila je Josipović.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da preko bolesnika koji nas obogaćuju, dolazimo do spoznaja o životu. Pitanje patnje uvijek je misterij, a Knjiga o Jobu iz koje je uzeto geslo ovogodišnje poruke, je teška knjiga koju, kad se pronikne, može dati potrebne odgovore na pitanja o boli i patnji. Također, kršćanin nije ravnodušan nad bolesnikom jer između bolesnika i zdravog čovjeka je živi Krist.  U bolesniku prepoznajemo Isusa, ali i u čovjeku koji ga njeguje prepoznajemo ga i to je najdublji smisao tog odnosa, čulo se u raspravi. Riječki nadbiskup Ivan Devčić pohvalio je predavanja, ali i dodao kako je neizmjerno važno da ista čuje šira javnost.

Tribinu je moderirala novinarka Irena Hrvatin, a u glazbenom dijelu nastupio Nadbiskupijski zbor mladih. Organizatori događaja bili su: Riječka nadbiskupija, Klinički bolnički centar Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Dom zdravlja PGŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Medicinska škola u Rijeci. Pokrovitelji događaja su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Skip to content